Πέμπτη
14
Νοέμβριος
TOP

Αγροτικά προϊόντα: Ανατροπή στο ισοζύγιο το 9μηνο – «Γύρισε» σε αρνητικό

‘Ελλειμα 545,07 εκατ. ευρώ κατέγραψε το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων το εννιάμηνο του 2022 έναντι πλεονάσματα 295,74 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Ελλάδας (Incofruit Hellas), το 2020 το πλεόνασμα του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων διαμορφώθηκε στα 510,953 εκατ. ευρώ «με κυρίαρχη την συμμετοχή του τομέα μας (φρούτων, λαχανικών και παρασκευασμάτων τους) στην διαμόρφωσή του (1,608 δισ. ευρώ) και συνεχίσθηκε και το 2021 στα 459,332 εκατ. ευρώ με την συμμετοχή του τομέα στα 1,615 δισ. ευρώ». Αυτά τα χαρακτηριστικά όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς – «δυστυχώς ανετράπησαν φέτος και κατά το εννεάμηνο του 2022 το πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα και βυθίστηκε σε –545,07 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 295,74 εκ ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2021, με προοπτικές περαιτέρω επιδείνωσης του κατά τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους».

Πλήγμα για τα φρούτα και λαχανικά

Το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και η έλλειψη εργατών για την συγκομιδή των καλλιεργειών αποτελούν σοβαρή απειλή για τον τομέα οπωροκηπευτικών της χώρας. Όπως επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas «τους τελευταίους 12 μήνες και κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας διαπιστώνεται ότι το κόστος παραγωγής αυξήθηκε άνω του 35%», αναφέροντας ότι τα προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο είναι τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, οι φράουλες και οι ντομάτες.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση καταγράφεται στην ενέργεια, η οποία αυξήθηκε πλέον του 100%, στα λιπάσματα οι αυξήσεις υπερβαίνουν το 40% και το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε πάνω από 40%.

«Οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης στο λιανεμπόριο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, πλην όμως οι παραγωγοί δεν απολαμβάνουν τις τιμές που καλύπτουν το αυξημένο κόστος και δεν θα τους αποδώσουν το αναγκαίο εισόδημα που απαιτείται για να διατηρήσουν την καλλιέργεια τους», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, επισημαίνοντας οτι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου με την επιβάρυνση της ενέργειας, την αύξηση των υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταφορών, χωρίς η αγορά να τους δίνει την δυνατότητα μετακύλισης του κόστους στις τιμές πώλησης δεν θα καταγράψουν την αναγκαία κερδοφορία.

Πάντως οι εξαγωγείς, κρούουν τον κώδωνα για μελλοντικές αυξημένες τιμές ενέργειας μετά το τέλος της εφαρμοζόμενης ενεργειακής στήριξης της κυβέρνησης, με την κατάσταση να επιδεινώνεται πιθανότατα για τον κλάδο των ελληνικών φρούτων και λαχανικών.

πηγη: in.gr