Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ακίνητα: Οι 7 λόγοι της μεγάλης αύξησης στις τιμές πώλησης κατοικιών

Τους λόγους για τους οποίους καταγράφεται συσσωρευτική αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης ακινήτων από το 2018 έως και σήμερα κατά 40%-44% στην Αττική, 30%-32% στη Θεσσαλονίκη και 20% στις μεγάλες πόλεις καταγράφει έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E Real Estates.

1. Αύξηση του κόστους κατασκευής
Η ακρίβεια των υλικών, κυρίως λόγω πολέμου, έχει κάνει ακόμα ακριβότερη την κατασκευή και άρα το τελικό κόστος ενός ακινήτου. Η αύξηση του κόστους κατασκευής αγγίζει ακόμη και το 40%

2. Αύξηση των τιμών πώλησης/αντιπαροχής οικοπέδων
Από το 2018 έως και σήμερα έχουν αυξηθεί αισθητά τόσο οι ζητούμενες τιμές πώλησης των οικοπέδων, όσο και τα ζητούμενο ποσοστό αντιπαροχής.

3. Υψηλή Ζήτηση / Μικρή διαθεσιμότητα
Μέσα στην κρίση των μνημονίων, ο όρος νεόδμητο είχε αντικατασταθεί από τον όρο «απάτητο», λόγω της μη ύπαρξης νεόδμητων κατοικιών σχεδόν για μια δεκαετία. Αυτή η χαμένη δεκαετία, αν και τώρα η αγορά έχει ανάκαμψη, διατηρεί το έλλειμμα στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ελλάδα κατέγραψαν συνολική πτώση της τάξεως του 95% το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016, ενώ η πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας την περίοδο από το 2005 έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 άγγιξε το 93% . Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν από το 10,8% το 2007 σε μόλις 0,8% το 2015.
Σχεδόν 15 φορές λιγότερες κατοικίες κατασκευάστηκαν το 2016 σε σύγκριση με το 2007, όταν η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν στο απόγειό της. Το πρώτο οκτάμηνο του 2016 ολοκληρώθηκαν μόλις 4.853 νέες κατοικίες, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2007 είχαν κατασκευαστεί 71.936 κατοικίες σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

4. Επενδυτικό Ενδιαφέρον
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγχώρια κτηματαγορά παραμείνει αμείωτο. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό με στόχο την απόκτηση ακινήτων αυξήθηκαν σε 1,17 δισ. ευρώ, από 875 εκατ. ευρώ το 2020, αλλά και 1,45 δισ. ευρώ το 2019. Για το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι είναι εφικτή η προσέλκυση κεφαλαίων της τάξεως του 1,5 δισ. Ευρώ ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της αύξησης του ορίου επένδυσης στις 500.000 ευρώ για το πρόγραμμα golden visa.

5. Τουρισμός / Αποδόσεις
Η άνοδος της τουριστικής βιομηχανίας σε συνάρτηση με τις επενδυτικές ευκαιρίες που εμπεριείχε η εγχώρια κτηματαγορά λόγω μνημονίων και μείωσης των τιμών, αποτέλεσαν πόλο έλξης αποδόσεων για τους επενδυτές που στόχευσαν τόσο σε οικιστικά όσο και σε τουριστικά ακίνητα.

6. Πληθωρισμός / Μηδενικά επιτόκια καταθέσεων
Ένα από τα βασικά εργαλεία αποταμίευσης των Ελλήνων καταθετών μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη βρίσκεται υπό κατάργηση. Ο λόγος για τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τις τράπεζες, μετά τη συρρίκνωση των αποδόσεών τους ελάχιστα πάνω από το 0%, δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Γεγονός που σε συνάρτηση με τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στο 10% για το 2022 σύμφωνα με τη Κομισιόν, φαίνεται να αποτέλεσε αρωγό που «τροφοδότησε» με κεφάλαια την κτηματαγορά από όσους αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις και αποδόσεις.

7. Στεγαστικά δάνεια
Οι τράπεζες «άνοιξαν» τη στρόφιγγα των στεγαστικών δανείων. Mπορεί να μην αγγίζουμε το ύψος εκταμιεύσεων τα χρόνια προ των μνημονίων, αλλά από το 2019 και μετά καταγράφεται μια αυξητική τάση χρόνο με το χρόνο. Το παντοτινό «δίλλημα» της αγοράς με στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο τα τελευταία χρόνια επανήρθε δυναμικά, ιδιαίτερα τα τελευταία 3-4 χρόνια που τα ζητούμενα μισθώματα καταγράφουν αυξήσεις ακόμη που κυμαίνονται από 37,2% έως 42,1%

Πηγή iefimerida.gr