Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Αλ. Χαρίτσης: «Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις τις εποχής μας ο πρωθυπουργός απαντά με ψευτοδιλήμματα»

«Αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία είναι μια αριστερά αξιόπιστη, σοβαρή, μαχητική και τεκμηριωμένη. Και αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον παίξει η Νέα Αριστερά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» και βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «ΣΚΑΪ 100,3 FM» και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο στόχος μας, γι’ αυτό συγκροτήσαμε την Νέα Αριστερά. Για να ανταποκριθούμε σε αυτή την κοινωνική ανάγκη και σε ένα πολιτικό κενό το οποίο συνεχώς διευρύνεται».

«Η αριστερά πρέπει να απαντήσει στην επέλαση του νεοσυντηρητισμού και ενός άκρατου νεοφιλελευθερισμού διεθνώς» σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης και υπογράμμισε: «Να μιλήσουμε με ευθύτητα και αυτοπεποίθηση για το ποιος είναι ο ρόλος του κράτους, τι σημαίνει δημόσιος χώρος και κοινωνικό κράτος σήμερα, τι σημαίνει εργασία και πώς πρέπει αυτή να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη; Τι σημαίνει πράσινη μετάβαση και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με όρους κοινωνικής συνοχής;».

«Σε όλα αυτά τα ζητήματα η Νέα Αριστερά θέλει να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις» επισήμανε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη μετάβαση και για κοινωνική δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης χωρίς μια ισχυρή δημόσια παρουσία στον ενεργειακό τομέα και χωρίς αλλαγή της αρχιτεκτονικής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ξεφύγουμε από το ολιγοπώλιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα και να μπορούν να ενταχθούν και νέες κοινωνικές δυνάμεις σε αυτή αξιοποιώντας τις ενεργειακές κοινότητες». «Δεν μπορούμε να μιλάμε για αντιμετώπιση της  ακρίβειας αν δεν μιλήσουμε ευθαρσώς για την ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην κερδοφορία συγκεκριμένων επιχειρήσεων συγκεκριμένων κλάδων, όπως ο κλάδος των τροφίμων και του λιανεμπορίου» πρόσθεσε.

«Αν δεν υπάρξει μια σοβαρή ιδεολογική αντιπαράθεση με τις ιδέες της δεξιάς με αποφασιστικότητα κινδυνεύεις να καταλήξεις σε λογικές οι οποίες υιοθετούν ουσιαστικά πλήρως την ατζέντα της δεξιάς» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για  το δημοσιονομικό κόστος του κοινωνικού κράτους, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ίδια στιγμή η αριστερά να δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για μία νέα κούρσα εξοπλισμών η οποία θα στοιχίσει δημοσιονομικά στο σήμερα και στις επόμενες γενιές σε υπέρμετρο βαθμό».

«Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που του κατέθεσα για τα ζητήματα της Θεσσαλίας και τις καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες, μου έθεσε το ψευτοδίλημμα ενίσχυση των αγροτών ή πράσινη μετάβαση» δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης και σημείωσε: «Η πράσινη μετάβαση αυτή τη στιγμή γίνεται με όρους κερδοσκοπίας συγκεκριμένων πολυεθνικών ομίλων. Το ζήτημα είναι αν αυτή θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης ή αν θα την πληρώσουν για παράδειγμα οι αγρότες της Ευρώπης και της Ελλάδας».

«Πώς θα ανταποκριθούν οι Έλληνες αγρότες στην νέα ΚΑΠ, η οποία προβλέπει μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και στήριξή τους για αυτή τη μετάβαση; Πως θα ανταποκριθούν οι Έλληνες καταναλωτές οι οποίοι ήδη βιώνουν μια τεράστια κρίση ακρίβειας αν δεν ενισχυθεί το εισόδημά του;» διερωτήθηκε.  «Πώς θα γίνει αυτή η προσαρμογή, αυτή η μετάβαση αν δεν έχει προετοιμαστεί η κοινωνία για αυτή; Σήμερα οι δυνάμεις της αγοράς έχουν αφεθεί ανεξέλεγκτες να οριοθετήσουν αυτή την μετάβαση εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας» επισήμανε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο διακυβέρνησής του το 2015-2019 πέτυχε στρατηγικά να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, να σώσει μια ολόκληρη κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης και να ανακτήσει την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, πέτυχε την Συμφωνία των Πρεσπών, μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία της χώρας». Σήμερα ζούμε τον πλήρη εκφυλισμό ενός κόμματος το οποίο δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο της εναλλακτικής διεξόδου απέναντι στην μονοκρατορία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

«Δεν μπορείς να κάνεις μια πολιτική του μέσου όρου προσπαθώντας να είσαι αρεστός στους πάντες» ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Οφείλουμε να είμαστε απολύτως σαφείς απέναντι στους πολίτες. Στόχος μας είναι η Νέα Αριστερά να εδραιωθεί στην συνείδηση των πολιτών ως μία πολιτική δύναμη της αριστεράς αξιόπιστη, σοβαρή, η οποία ξέρει τι λέει και σε ποιους απευθύνεται και ξέρει πώς θα πετύχει τους πολιτικούς της στόχους» τόνισε. «Οφείλουμε να το κάνουμε γιατί είναι ζήτημα που αφορά και την ισορροπία του πολιτικού συστήματος και την δυνατότητα να υπάρχει ένας σοβαρός ιδεολογικός και πολιτικός πόλος που θα εκφράζει τις προοδευτικές ιδέες που απουσιάζουν σήμερα από τον δημόσιο διάλογο» επισήμανε.

«Ενόψει και των ευρωεκλογών στόχος μας είναι η Νέα Αριστερά να εδραιωθεί και να ισχυροποιηθεί. Η Νέα Αριστερά μπορεί να παίξει τον ρόλο του καταλυτή στην ανασύνθεση συνολικότερα του χώρου της αριστεράς  μετά τις ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν την προσπάθεια που κάνουμε για ένα διαφορετικό  περιεχόμενο και τρόπο άσκησης της πολιτικής» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ