Τετάρτη
28
Φεβρουάριος
TOP

Αλ. Χαρίτσης: «Στα ύψη το κόστος της φετινής ελαιοπαραγωγής εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας στα ελαιοτριβεία»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοβουλευτική Αναφορά Αλέξη Χαρίτση

«Στα ύψη το κόστος της φετινής ελαιοπαραγωγής εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας στα ελαιοτριβεία»

Κοινοβουλευτική Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αφορμή την εκτίναξη του κόστους της φετινής ελαιοπαραγωγής εξ αιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες λειτουργίας των ελαιοτριβείων.

Η αναφορά του Αλ. Χαρίτση κατατέθηκε κατόπιν της επιστολής του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Το ΠΕΣΠ τονίζει στην αναφορά του ότι μέχρι το 2019 το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των ελαιοτριβείων ήταν 0,078 €/kWh, ενώ σήμερα έχει εκτιναχθεί σε 0,80 €/kWh. Επισημαίνει επιπλέον ότι με τις τρέχουσες υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος η αμοιβή του ελαιοτριβείου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 130-180 ευρώ ανά τόνο ελαιοκάρπου, τιμή που οι ελαιοπαραγωγοί αδυνατούν να καταβάλουν, αφού το φετινό εισόδημα τους οριακά θα καλύψει το κόστος παραγωγής λόγω των μεγάλων αυξήσεων σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ.

Οι επιμελητηριακές ενώσεις της Πελοποννήσου  προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι είναι ορατός ο κίνδυνος, εν μέσω της διαφαινόμενης φετινής μεγάλης ελαιοπαραγωγής, να μην συλλεχθούν μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για αύξηση της κρατικής επιδότησης ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης προς τα ελαιοτριβεία.