[nx_top_tags]
Πέμπτη
28
Σεπτέμβριος
TOP

Αλέξης Χαρίτσης: «Μόλις στο 1% η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης» (video)

«Η πρόταση Τσίπρα για την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής ώστε να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος στο πιο σημαντικό, στο απολύτως κρίσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει να διαχειριστεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια και που ξεπερνάει κατά πολύ τον πολιτικό κύκλο οποιασδήποτε κυβέρνησης, στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής. «Και μάλιστα με την κρίση της ακρίβειας Μητσοτάκη να μαίνεται. Με μια σειρά από θλιβερές πανευρωπαϊκές πρωτιές (βενζίνη, ρεύμα, διαθέσιμο εισόδημα) που απειλούν να διαλύσουν την κοινωνική συνοχή και να ενταφιάσουν κάθε προοπτική ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας» επισήμανε χαρακτηριστικά.

 «Η διαφάνεια και η λογοδοσία σας προκαλούν αλλεργία» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, συνεχίζοντας «σχεδιάσατε την διάθεση των κρίσιμων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ερήμην και ενάντια στην κοινωνία. Φέρατε το σχέδιο για διαβούλευση στη Βουλή κατόπιν εορτής και μάλιστα με fast track διαδικασίες». «Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι πρόθεσή σας δεν ήταν να το αξιοποιήσετε για την στήριξη και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά να το διαχειριστείτε ως προσωπικό σας κορβανά» πρόσθεσε ο βουλευτής και διερωτήθηκε «γιατί παραμένουν αναπάντητες όλες οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Ταμείο Ανάκαμψης ενάμιση χρόνο τώρα». 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΕΝΑ, το πραγματικό ποσοστό απορρόφησης των συνολικών πόρων του Ταμείου είναι μόλις 1%, ενώ οι ‘’λιμνάζοντες’’ πόροι ανέρχονται στα 6,315 δισ.» τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας όλα τα σχετικά στοιχεία στα Πρακτικά της Βουλής. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς. Για αυτό αρνείται τον έλεγχο και τη λογοδοσία». «Ο στόχος της είναι ένας: τα λεφτά να πάνε στα λεφτά. Απουσιάζουν πλήρως η περιφερειακή διάρθρωση, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας. Ενώ αντί να υπάρξει ένα σοβαρό πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής, όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, προχωράτε σε αντι-κοινωνικές, αντι-μεταρρυθμίσεις με διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατανομή των κονδυλίων.

 «Ενώ η πράσινη μετάβαση και η περιβαλλοντική διάσταση αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης πανευρωπαϊκά, αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ντροπή, που έχει χαρακτηριστεί περιβαλλοντοκτόνο από όλες ανεξαιρέτως τις περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες έχουν ζητήσει την πλήρη απόσυρση του» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει παρουσιάσει εδώ και έναν χρόνο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό και συμπληρωματικά με το νέο ΕΣΠΑ. Με όλα αυτά τα στοιχεία που απουσιάζουν πλήρως από το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ» υπενθύμισε ο τομεάρχης. «Δυστυχώς επιλέξατε να το αγνοήσετε. Γιατί αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Όπως κάνατε και μέσα στην πανδημία με περισσότερα από 7 δισ. απευθείας αναθέσεων», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης και κατέληξε:

«Όσο κι αν προσπαθήσει ο κ. Μητσοτάκης να καθυστερήσει το μοιραίο, αυτό τελικά θα επέλθει. Οι εκλογές θα γίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα νικήσει και η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα ανακατευθύνει και θα αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για να στηρίξει την κοινωνία, να θωρακίσει την οικονομία και να μετασχηματίσει την παραγωγική βάση της χώρας με τρόπο δίκαιο,  βιώσιμο και συμπεριληπτικό».