Τετάρτη
1
Φεβρουάριος
TOP

Ανασχηματισμός… τζετ λαγκ

του Θέμη Ι. Κανελλόπουλου

Ο ανασχηματισμός στον οποίο και προέβη ο Πρωθυπουργός, είναι φανερό πως είχε εκείνο το στοιχείο στη… ζύμη, που δεν έπρεπε. Τον κυβερνητικό εγωισμό… Μπορεί η συγγνώμη που ακούστηκε, να καταχωρήθηκε ως σπανίζουσα για πολιτικό αρχηγό, όμως, στην πράξη συνοδεύτηκε από επιλογές διαχειριστικoύ χαρακτήρα.

Οι ευθύνες που αναγνωρίστηκαν από τον ίδιο τον Μητσοτάκη, περιορίστηκαν σε έναν Χρυσοχοΐδη, που και αυτόν -για τους καλά επαΐοντες- τον… δάγκωσε το «σύστημα». Στόχος ξεκάθαρα ήταν να φανεί πως η παραμονή προσώπων και οι όποιες αλλαγές γίνουν, να μην δώσει στην αντιπολίτευση το πάτημα να πει το «ότι η κυβέρνηση αλλάζει επειδή απέτυχε» κι αυτό κόστισε. Και σίγουρα δεν δίνουν το μήνυμα της επανεκκίνησης που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα ήθελε. Μένει το… ανακυκλώνουμε και συνεχίζουμε.

Το μήνυμα ωστόσο έχει γίνει περισσότερο… θολό, από τα όσα έπραξε με την επιλογή Αποστολάκη. Με αυτήν και τα όσα περί… συναίνεσης επιδίωκε να «αρπάξει» στο πεδίο των εντυπώσεων, εκτέθηκε. Με ξεκάθαρο το πλήγμα για την κυβέρνηση. Έτσι έχασε το… μομέντουμ. Σε λίγα λεπτά όλες οι αλλαγές, επικοινωνιακά «κάηκαν». Από… άξιος ο Ναύαρχος Αποστολάκης (αλήθεια ο ίδιος από το βήμα της Βουλής δεν… στηλίτευε την τότε επιλογή του;), έγινε… ανάξιος και ανίκανος να αναλάβει το έργο που ο Πρωθυπουργός τον είχε κρίνει ικανό και (θα) του ανέθετε!

Περισσότερο θολό γίνεται το αφήγημα, για το ίδιο το κόμμα ωστόσο… Οι τραμπαλισμοί, μια σε ΠΑΣΟΚ και μια σε ΣΥΡΙΖΑ, μια προς κέντρο και μια πιο αριστερά, σηματοδοτεί πολλά για τη ΝΔ. Μια ΝΔ που εξελίσσεται σε κόμμα… μεταγραφών, ανταλλαγών και συσχετισμών για τις εντυπώσεις των δημοσκοπήσεων, στην οποία πια λείπει ο ιδεολογικός προσανατολισμός και στην οποία, η σύγχυση επικρατεί. Την στιγμή δε, που 60 παρά έναν νοματαίους έχει αυτή η κυβέρνηση, η μη αξιοποίηση του βουλευτικού δυναμικού της ΝΔ αποτελεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς αυτούς, προς το ίδιο το κόμμα για τον ρόλο που έχει πια… και προς την περιφέρεια, που δεν έχει σημαντική αναφορά.

Οι επιλογές φυσικά είναι αυτές και θα κριθούν και όλοι εύχονται να γίνει αυτό με επιτυχές πρόσημο. Ωστόσο, το ίδιο κρίνεται και η πολιτική τους σημειολογία που φέρνει λίγο πολύ από… τζετ λαγκ.