Σάββατο
3
Ιούνιος
TOP

Αναζωπυρώνεται η ανησυχία για τις διεθνείς τιμές των τροφίμων -Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Οι αυριανές, πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, θα δείξουν αν οι αυξήσεις στα τρόφιμα επιβραδύνουν ή έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.

Τα μαντάτα από τη Γαλλία και την Ισπανία προκάλεσαν, πάντως, “μούδιασμα” σε όλη την Ευρώπη.

Στη Γαλλία, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ο πληθωρισμός ανέβηκε (6,2%) και μάλιστα όχι μόνο σε σχέση με τον Ιανουάριο αλλά και σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Ρίζα του κακού, οι αυξήσεις στα τρόφιμα που “έτρεξαν” με 14,5%, απορροφώντας το όφελος από το “φρενάρισμα” του ενεργειακού κόστους. Ανάλογη η εικόνα κι από την Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός επιτάχυνε 0,4 μονάδες πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις (6,1%), με τις αυξήσεις στα είδη διατροφής να “τρέχουν” με 15,35%.

Στα καθ’ ημάς, ως προάγγελος νέου γύρου ανατιμήσεων στα ράφια μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία από τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία. Αν και ο γενικός δείκτης επιβράδυνε (13,5%) σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Αύγουστο του 2021 κυρίως λόγω της Ενέργειας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι τιμές στη βιομηχανία τροφίμων “έτρεξαν” με 13,3%, ενώ και στη χαρτοποιία- που επηρεάζει το κόστος συσκευασίας- καταγράφηκαν αυξήσεις 17,1%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι λίαν συντόμως θα εμφανιστούν στο ράφι οι νέες ανατιμήσεις, που μένει να διαπιστωθεί εάν θα είναι μικρότερες από τους προηγούμενους μήνες.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.iefimerida.gr πατώντας εδώ