Δυναμική πανδημίας έχει στέλεχος της γρίπης των πτηνών που εξαπλώνεται στην Κίνα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η επόμενη πανδημία θα ξεκινήσει από τον ιό της γρίπης των πτηνών, αλλά δεν ξέρουμε πότε
λέει στο oloygeia.gr ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Φόβους εκφράζουν οι επιστήμονες για το στέλεχος Η3Ν8 της γρίπης των πτηνών που εξαπλώνεται στην Κίνα, κάνοντας λόγο για δυναμική πανδημίας. Βρετανοί και Κινέζοι επιστήμονες εξέδωσαν την προειδοποίησή τους αφού οι εργαστηριακές δοκιμές τους σε κουνάβια και ποντίκια που είχαν μολυνθεί από το στέλεχος της γρίπης των πτηνών έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι «ευάλωτοι σε λοίμωξη σε διαστάσεις επιδημίας ή πανδημίας», αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.
Τρία κρούσματα, ένας θάνατος
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το H3N8, είναι διαφορετικό από το στέλεχος H5N1, το οποίο οι ειδικοί έχουν ήδη εντοπίσει ότι έχει δυναμικό πανδημίας στους ανθρώπους. Το στέλεχος ανιχνεύεται σε πτηνά, άλογα και σκύλους και έχει βρεθεί ακόμη και σε φώκιες, αλλά σπάνια έχει μολύνει ανθρώπους. Όμως τον Μάρτιο γυναίκα από την Κίνα που μολύνθηκε από τον ιό κατέληξε. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος από το στέλεχος Η3Ν8, που πυροδότησε ανησυχία για νέα πανδημία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ στην Κίνα έχουν καταγραφεί τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών H3N8.
Ποια είναι η αιτία της μόλυνσης;
Ως πιθανή αιτία μόλυνσης μπορεί να θεωρηθεί η επαφή σε αγορά ζωντανών πουλερικών, ωστόσο, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποια είναι η ακριβής πηγή αυτής της μόλυνσης και πώς σχετίζεται αυτός ο ιός με άλλους ιούς της γρίπης των πτηνών που κυκλοφορούν στα ζώα.
Σύμφωνα με ερευνητές, αναφέρει η Daily Mail ο ιός είχε αποκτήσει ιδιότητες που του επιτρέπουν να μεταδίδεται πιο εύκολα μέσω του αέρα. «Αποδείξαμε ότι ένας ιός H3N8 των πτηνών που απομονώθηκε από έναν ασθενή με σοβαρή πνευμονία πολλαπλασιάστηκε σε βρόγχους και πνεύμονες του ανθρώπου», ανέφερε ο καθηγητής Kin-Chow Chang, ειδικός στην κτηνιατρική μοριακή ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, που επικαλείται η Daily Mail.
Λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης φύσης των ιών της γρίπης, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει τη σημασία της παγκόσμιας επιτήρησης για τον εντοπισμό ιολογικών, επιδημιολογικών και κλινικών αλλαγών που σχετίζονται με τους κυκλοφορούντες ιούς γρίπης που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου.
Πιθανό σενάριο η επόμενη πανδημία να ξεκινήσει από τον ιό της γρίπης των πτηνών
Στη συζήτηση που γίνεται για την επόμενη πανδημία και από που μπορεί να προκύψει, ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε στο oloygeia.gr, ότι αυτή είναι ένα πιθανό σενάριο να ξεκινήσει από ιό της γρίπης των πτηνών, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις για το εάν θα συμβεί και πότε. Το σενάριο αυτό αναφέρει μάλιστα και στο βιβλίο του «Χρονικό των ιών».
Σημείωσε πως από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει εξαπλωθεί και έχει απομονωθεί σε πολλά ζώα τα οποία δεν είναι πτηνά, δηλαδή και από θηλαστικά. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών προσαρμόζεται σε βαθμό επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Ωστόσο, χρειάζεται κι άλλη προσαρμογή για να μπορέσει να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο και ως εκ τούτου ο κίνδυνος μετάδοσής του μεταξύ των ανθρώπων θεωρείται χαμηλός.
Επιδημιολογία της νόσου
Οι λοιμώξεις από ζωονοσογόνους γρίπης στον άνθρωπο μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια. Ανάλογα με τους παράγοντες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ιό και τον μολυσμένο ξενιστή, η ασθένεια μπορεί να κυμαίνεται από επιπεφυκίτιδα ή ήπια συμπτώματα γρίπης έως σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο ή ακόμα και θάνατο. Γαστρεντερικά ή νευρολογικά συμπτώματα έχουν αναφερθεί αλλά αυτά είναι σπάνια.
Οι περιπτώσεις μόλυνσης του ανθρώπου με ιούς της γρίπης των πτηνών είναι συνήθως αποτέλεσμα άμεσης ή έμμεσης έκθεσης σε μολυσμένα ζωντανά ή νεκρά πουλερικά ή μολυσμένο περιβάλλον.
Λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης φύσης των ιών της γρίπης, ο ΠΟΥ συνεχίζει να τονίζει τη σημασία της παγκόσμιας επιτήρησης για τον εντοπισμό ιολογικών, επιδημιολογικών και κλινικών αλλαγών που σχετίζονται με κυκλοφορούντες ιούς γρίπης που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου (ή των ζώων).
Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της αποφυγής επαφής με περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως αγορές/εκτροφεία ζώντων ζώων, ζωντανά πουλερικά ή επιφάνειες που μπορεί να έχουν μολυνθεί από κόπρανα πουλερικών ή πτηνών.
Συνιστάται η τήρηση της καλής υγιεινής των χεριών πλένοντας συχνά τα χέρια ή χρησιμοποιώντας απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ και φορώντας μάσκα προστασίας όταν βρίσκεστε σε επικίνδυνο περιβάλλον.
Πηγή: oloygeia.gr