Για διαγνωστικό τεστ μετά το ρεβεγιόν και τον συγχρωτισμό σπεύδουν οι πολίτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές έξω από τα φαρμακεία, που ξυπνούν αναμνήσεις από την εποχή της καραντίνας. Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων προκαλεί έντονη ανησυχία στον ΕΟΔΥ, καθώς ο συγχρωτισμός στα γιορτινά τραπέζια επιτείνει τη διάδοσή τους.
Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα.
Οι ειδικοί, που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι, συνιστούν προσοχή. Ισχυρή είναι η σύσταση για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.
Εν τω μεταξύ, ουρές σχηματίζονται στα φαρμακεία με τους πολίτες να αναζητούν τεστ, αλλά και αντιϊκά φάρμακα. Την ίδια ώρα, σημειώνονται ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου και υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Παγώνη: 40% αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία
Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” μίλησε η πρόεδρος του ΕΙΝΕΑΠ για την αύξηση των ιώσεων, το “γλέντι” στον Ερυθρό Σταυρό και την…υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές.
“Ένας είναι υπεύθυνος για αυτήν τη δουλειά: ο πρωθυπουργός, ας τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του”, είπε για το τελευταίο ερωτηθείσα σχετικά.
Για το ζήτημα της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, της γρίπης και των ιώσεων, επιβεβαίωσε πως, “υπάρχει αύξηση περίπου στο 40% στα νοσοκομεία”, επισημαίνοντας πως, “αυτή είναι η εποχή που ξέρουμε όλοι ότι είναι της έξαρσης των ιώσεων”, ενώ συμπλήρωσε ότι, “έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και οι εισαγωγές σε απλές και ειδικές κλίνες”.
“Η νέα υποπαραλλαγή είναι ήπια, δεν κάνει πυρετό και δεν κάνει πνευμονίες”, σημείωσε αναφορικά με τη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού.
Σε ερώτημα σχετικά με το αν πρέπει να κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης ενώ έχει κάποιου είδους αδιαθεσία, είπε ότι, “αν έχεις μία αδιαθεσία, δεν πας να κάνει κανένα εμβόλιο”, συμβούλευσε όμως, “ακόμα και τώρα, όσοι έχουν υποκείμενα, να το κάνουν”, γιατί η κορύφωση θα συνεχιστεί.
Για τις ουρές στα φαρμακεία, σχολίασε πως “ήταν απίστευτες” και τις απέδωσε στο ότι, “όλοι είχαν κρούσματα στο περιβάλλον τους”.
“Μετά από τρία χρόνια εμπειρίας, δεν χρειάζονται συστάσεις για τις μάσκες”, παρατήρησε για το γεγονός ότι, επέστρεψαν οι μάσκες.
“Γιατί δημιουργήθηκε θέμα για μία γιορτή που γίνεται 20 χρόνια;”, διερωτήθηκε για τις αντιδράσεις στο “γλέντι” του Ερυθρού Σταυρού, αφήνοντας υπόνοιες και διευκρινίζοντας πως, “δεν δικαιολογώ απολύτως τίποτα”, είπε ότι, “οι γιορτές στα νοσοκομεία πρέπει να γίνονται, γιατί τρία χρόνια, αυτό το προσωπικό που βλέπετε εκεί δεν έχει πάει σπίτι του”.
“Το θέμα είναι η διοικήτρια του νοσοκομείου, γιατί είναι αυτή στη θέση και όχι κάποιος άλλος”, κατέληξε, αποδίδοντας εκεί το θέμα που δημιουργήθηκε.
Συστάσεις του ΕΟΔΥ
Μέσα στον Δεκέμβριο είχε συνεδριάσει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας όπου μελετήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, με τον ΕΟΔΥ να εκδίδει αυστηρές συστάσεις.
1.Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
2.Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
3.Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
4.Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
5.Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων,απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
πηγή : www.thetoc.gr