Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Ανοιξιάτικες αλλεργίες; Οι τροφές που πρέπει να προσθέσουμε ή να αποφύγουμε στη διατροφή μας

Αν έχουμε εποχιακές αλλεργίες, μπορεί να έχουμε παρατηρήσει ότι τα συμπτώματά μας ξεκινούν νωρίτερα μέσα στο έτος, διαρκούν περισσότερο ή επιδεινώνονται. Ή ίσως είμαστε ενήλικας που δεν είχε ποτέ αλλεργίες, αλλά αντιμετωπίζουμε τα υγρά μάτια, το φτάρνισμα, την κούραση και άλλες δύσκολες καταστάσεις που συμβαδίζουν με την εποχή της γύρης για πρώτη φορά.

Οι αλλεργίες επιδεινώνονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο που επιμηκύνει την εποχή της γύρης και αυξάνει την ποσότητα της γύρης στον αέρα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι σε σύγκριση με το 1990, η γύρη έχει αυξηθεί κατά 21 τοις εκατό και ότι η περίοδος γύρης ξεκινά 20 ημέρες νωρίτερα και διαρκεί 10 ημέρες περισσότερο.
Εάν βρισκόμαστε σε μια αναζήτηση να καταπνίξουμε τα συμπτώματα αλλεργίας που έχουμε ή να περιορίσουμε τα φάρμακα που μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως η υπνηλία, ίσως να θελήσουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να στραφούμε στο «ιατρείο» της φύσης. Ορισμένες τροφές και θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τα συμπτώματα αλλεργίας, ενώ άλλα έχει αποδειχθεί ότι τα επιδεινώνουν, σύμφωνα με την Ατόοσα Κούρος, MD, πιστοποιημένη παιδίατρο και ειδικό στην αλλεργία και την ανοσολογία στο Σάουθλέικ του Τέξας.

Έξι κινήσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην καταστολή των αλλεργιών μας

Ο δρ Κούρος αναφέρει λέει ότι, ενώ κανένα πράγμα δεν είναι σωστό για όλους, οι μεταβολικοί και γενετικοί έλεγχοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να μάθουμε τι λειτουργεί καλύτερα για εμάς. Ωστόσο, αυτά τα έξι θρεπτικά συστατικά έχουν βρεθεί ότι είναι γενικά χρήσιμα.

Σημαντική σημείωση: Πριν ξεκινήσουμε την κατανάλωση οποιουδήποτε συμπληρώματος ή κάνουμε διατροφικές αλλαγές, η Κούρος λέει ότι είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε το γιατρό μας. Ακριβώς όπως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα. «Λέω σε όλους να προσέχουν την εισαγωγή συμπληρωμάτων», λέει η ίδια. «Ας ξεκινήσουμε με ένα κάθε φορά, στη συνέχεια ας προσθέσουμε κάθε λίγες μέρες ένα νέο και, τέλος, ας μετρήσουμε την απάντησή μας, θετική και αρνητική».

Κουερσετίνη

Αυτή η πολυφαινόλη που βρίσκεται στα κρεμμύδια, το μπρόκολο, τα μήλα, τα μούρα, τα σταφύλια και το τσάι έχει αποδειχθεί σε έρευνες ότι μειώνει τη φλεγμονή και αναστέλλει την παραγωγή και την απελευθέρωση της ισταμίνης, της χημικής ουσίας που απελευθερώνει το σώμα ως απόκριση στα αλλεργιογόνα. Λαμβάνεται συχνά σε μορφή συμπληρώματος όταν χρησιμοποιείται για συμπτώματα αλλεργίας. Ο Κούρος λέει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να επεξεργάζονται καλά την κουερσετίνη , επομένως πρέπει να ξεκινούν αργά όταν τη λαμβάνουν και να γνωρίζουν τις παρενέργειες όπως η διέγερση.

Βρομελαΐνη

Έρευνα διαπίστωσε ότι αυτή η ομάδα ενζύμων από τον καρπό και το στέλεχος του ανανά έχει αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος, μερικές φορές σε συνδυασμό με κουερσετίνη. Η βρομελαΐνη πρέπει να αποφεύγεται εάν είμαστε αλλεργικοί στον ανανά ή το λάτεξ (λόγω διασταυρούμενης ευαισθησίας). Έχει επίσης δράση αραίωσης του αίματος και δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς να συμβουλευτούμεε γιατρό, ειδικά εάν παίρνουμε αραιωτικά αίματος, λέει η ίδια.

Βιταμίνη C

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η βιταμίνη που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά έχει αντιική και αντιφλεγμονώδη δράση, λέει η δρ Κούρος. Μια ημερήσια δόση 500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα είναι ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες. «Ωστόσο, σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει διάρροια και γαστρεντερικές διαταραχές»..

Τζίντζερ και σκόρδο

Αυτές οι δύο ρίζες είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδεις και είναι πιθανώς πιο ωφέλιμες αν τις τρώμε φρέσκες (εφόσον δεν έχουμε ευαισθησία) σε αντίθεση με τη λήψη τους ως συμπληρώματα, λέει η δρ Κούρος.

Βιταμίνη D3

Οι αλλεργίες και το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζονται όλα από τα επίπεδα βιταμίνης D και οι περισσότεροι από εμάς στο βόρειο ημισφαίριο έχουμε ανεπαρκή επίπεδα λόγω της έλλειψης ηλιακού φωτός, λέει η δρ Κούρος. «Υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσιοποιητικού συστήματος, κι ότι μπορεί να βοηθήσεις στις αλλεργίες και το άσθμα», συμπληρώνει. Είναι καλύτερα να ελέγχει κανείς τα επίπεδα της βιταμίνης D για να καθορίσει πόσο πρέπει να είναι το συμπλήρωμα διατροφής και για να λαμβάνει την βιταμίνη D3 στην πιο αποτελεσματική της μορφή με βιταμίνη Κ2 για βέλτιστη απορρόφηση.

Φαγητά που καλό είναι να τα αποφύγουμε

Εάν έχουμε εποχιακές αλλεργίες, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν αυτό που είναι γνωστό ως «σύνδρομο τροφικής αλλεργίας γύρης» ή PFAS. Tο PFAS, που αναφέρεται επίσης ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, εμφανίζεται επειδή η γύρη και ορισμένα φρούτα, λαχανικά και ξηροί κσρποί είναι τόσο παρόμοια που αντιδρούν διασταυρούμενα, που σημαίνει ότι μπορούν να μπερδέψουν τον οργανισμό πιστεύοντας ότι η τροφή είναι αλλεργιογόνο.

«Πρόκειται για λανθασμένη ταυτότητα», λέει η δρ. Κούρος. «Οι πρωτεΐνες στα κυτταρικά τοιχώματα της γύρης είναι τόσο παρόμοιες βιοχημικά με εκείνες στα κυτταρικά τοιχώματα ορισμένων τροφίμων που το σώμα μπερδεύει την τροφή ως αλλεργιογόνο. Για όσους έχουν αλλεργία, το να τρώνε το φαγητό είναι σαν να τρως μια μπουκιά γύρη».

Τα τρόφιμα που αντιδρούν διασταυρούμενα μπορούν να προκαλέσουν μια απόκριση ισταμίνης που προκαλεί φαγούρα και ερεθισμό στο στόμα και το λαιμό και, ενδεχομένως, ακόμη και να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή έμετο, λέει η δρ.Κούρος. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, οι συνήθεις διασταυρούμενες αντιδράσεις περιλαμβάνουν:

Γύρη σημύδας: μήλο, αμύγδαλο, καρότο, σέλινο, κεράσι, φουντούκι, ακτινίδιο, ροδάκινο, αχλάδι και δαμάσκηνο

Γύρη χόρτου: σέλινο, πεπόνια, πορτοκάλια, ροδάκινα και ντομάτα

Γύρη αμβροσίας: μπανάνα, αγγούρι, πεπόνια, ηλιόσποροι και κολοκυθάκια

Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχουν όλοι οι αλλεργίες στη γύρη PFAS και όσοι το κάνουν μπορεί να διαπιστώσουν ότι μπορούν να φάνε το φαγητό τους μαγειρεμένο, το οποίο διασπά τις πρωτεΐνες που προκαλούν την αλλεργική απόκριση.

Τέλος, αν οι εποχιακές αλλεργίες μας κάνουν να νιώθουμε δυστυχισμένοι ανεξάρτητα από το τι έχουμε δοκιμάσει στο σπίτι, μάλλον ήρθε η ώρα να επισκεφθούμε έναν αλλεργιολόγο.

ΠΗΓΗ: wellandgood.com