Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Αντικειμενικές αξίες: Δύσκολο το «κούρεμα» που ζητά ένας στους δύο Δήμους – Εμπόδιο οι εμπορικές τιμές

Να κλείσει το ταχύτερο δυνατό την εκκρεμότητα που υπάρχει με την πιθανή διόρθωση των αντικειμενικών αξιών επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να μην γίνει σήριαλ αυτή η υπόθεση που εκκρεμεί αρκετούς μήνες.

Όπως είναι γνωστό πάνω από τους μισούς δήμους της χώρας έχουν υποβάλει ενστάσεις ζητώντας κούρεμα στις αντικειμενικές αξίες ακόμα και πάνω από 50% στις τιμές που ισχύουν σήμερα με το υπουργείο Οικονομικών να θέλει κλείσει το θέμα.

Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό εξετάζει μια προς μια τις αιτήσεις που έχουν καταθέσει, με τις πληροφορίες ωστόσο να κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό απορρίψεων και αυτό διότι δεν είναι τεκμηριωμένες από τους Δήμους, όπως απαιτεί η νομοθεσία έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένα βήμα περισσότερο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλώντας για αυτό το θέμα στο Βήμα τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι «λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη όλες τις ενστάσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «ακόμα και αυτές που δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένες θα εξεταστούν όσο το δυνατόν πιο εντατικά και ολοκληρωμένα».

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενστάσεων, η σκυτάλη θα περάσει στους εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι θα αναλάβουν τον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές που η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώσει υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

«Το επόμενο βήμα» όπως σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών «δεν είναι να αλλάξουμε τις αντικειμενικές αξίες αλλά να δώσουμε εντολή στους εκτιμητές να επανεκτιμήσουν τις αξίες στις περιοχές τις οποίες πρέπει να επανεξετάσουμε».

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο έτος με τις αλλαγές που θα υπάρξουν στις αντικειμενικές αξίες ανά δήμο. Στην περίπτωση που υπάρξουν νέες τιμές ζώνης, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Όλες οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο χάρτη των ακινήτων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν πριν από δύο χρόνια. Και αυτό διότι στο διάστημα αυτό οι τιμές στην αγορά έχουν σημειώσει – στις περισσότερες περιοχές – σημαντική άνοδο ανοίγοντας εκ νέου την ψαλίδα ανάμεσα στις εμπορικές και τις αντικειμενικές αξίες.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Μερικά παραδείγματα μπορούν να πείσουν και τον πλέον δύσπιστο.

Διαμέρισμα 83 τ.μ. του 5ου ορόφου στο Κολωνάκι το οποίο κατασκευάστηκε το 1950 αγοράστηκε φέτος στην τιμή των 800.000 ευρώ ή 9.639 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ.
Διαμέρισμα 55,30 τετραγωνικά στο Κουκάκι του 1969 πουλήθηκε 425.000 ευρώ ή 7.685 ευρώ το τετραγωνικό όταν η τιμή ζώνης στην περιοχή ανέρχεται σε 3.450 ευρώ το τετραγωνικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου 145 Δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Το «χορό» των ενστάσεων που ζητούσαν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο το 2022, έσυρε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.

Στην Αττική μειώσεις των αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει οι δήμοι Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρούσιου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου. Στους Δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λπ..

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωράει παράλληλα και η ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Επίσης, εμπλουτίζεται η διαδικτυακή εφαρμογή γεωχωρικής απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού συστήματος Valuemaps. Καθημερινά, χιλιάδες πολίτες αναζητούν τις αντικειμενικές αξίες στον ψηφιακό χάρτη, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από ξένους οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Πηγή: newsit.gr