Δευτέρα
6
Φεβρουάριος
TOP

Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας – Όλα τα βήματα

Αντίστροφη μέτρηση δυόμισι μηνών “τρέχει” μέχρι την πρώτη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ο λόγος για μία “κάρτα” με την οποία θα κοινοποιείται στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, καθημερινά και άμεσα και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, η έναρξη και η λήξη εργασίας κάθε εργαζομένου, με στόχο την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Η αρχή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα γίνει από την 1η Ιουλίου 2022 για τους εργαζομένους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με πάνω από 250 εργαζομένους.

Νωρίτερα, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου, θα πρέπει οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ να έχουν ολοκληρώσει την απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης όλων των μισθωτών εργαζομένων τους.

Την ίδια διαδικασία, δηλαδή την απογραφή του ωραρίου του μισθωτού προσωπικού, θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι άλλες επιχειρήσεις –πλην τραπεζών και σούπερ μάρκετ– από την 1η Ιουνίου. Θα πρέπει να την ολοκληρώσουν έως τις 30 Νοεμβρίου 2022. Συνεπώς, όπως αντιλαμβάνονται κύκλοι της αγοράς, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr τη σχετική υπουργική ανακοίνωση, από την 1η Δεκεμβρίου 2022 θα ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στους άλλους κλάδους της οικονομίας, πέραν των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως “λογικά” το μέτρο αυτό, τουλάχιστον κατά την παρούσα φάση εφαρμογής του, θα αφορά και στην περίπτωση των άλλων –πλην τραπεζών, σούπερ μάρκετ– επιχειρήσεων εκείνες που έχουν πάνω από 250 εργαζομένους, δηλαδή τις μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας και του ευρύτερου εμπορίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγη: capital.gr