Κυριακή
21
Απρίλιος
TOP

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο Market Pass: Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση, ποια τα κριτήρια [οδηγός]

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του νέου κύκλου υποβολής αιτήσεων για το Market Pass.

Πρόκειται για το μέτρο με το οποίο επιδοτείται μέρος -κατά προσέγγιση το 10% και με «ταβάνι» τα 100 ευρώ- των χρημάτων που δαπανά ένα νοικοκυριό σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων. Το Market Pass, όπως είχε προαναγγελθεί, έλαβε μια τρίμηνη παράταση και θα ισχύει πλέον και για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Market Pass: Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη ανακοινώσει ότι πέρα από νυν δικαιούχους -που δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν ξανά αίτηση- η πλατφόρμα του Market Pass θα ανοίξει και για νέες αιτήσεις. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου, με την πλατφόρμα να παραμένει ανοικτή πιθανότατα μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας, νέες αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι που είτε δεν είχαν καταθέσει τα δικαιολογητικά ή εκείνοι των οποίων η αίτηση είχε απορριφθεί. Οι παλαιοί δικαιούχοι του Market Pass, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θα λάβουν το ποσό που τους αντιστοιχεί στην ψηφιακή κάρτα ή στον λογαριασμό τους, όπως το είχαν εξαρχής δηλώσει.

«Κλειδί» οι φορολογικές δηλώσεις
Το υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει γνωστό ότι ο νέος κύκλος του Market Pass θα βασιστεί στις τρέχουσες φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή στα εισοδήματα του 2022. Αυτό σημαίνει ότι αναγκαία προϋπόθεση -τόσο για τους νυν όσο και για τους νέους δικαιούχους- είναι η υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Με τον τρόπο αυτό κάποιοι από τους παλιούς δικαιούχους ίσως «κοπούν», ενώ θα μπουν και νέοι δικαιούχοι -που είτε δεν είχαν κάνει αίτηση είτε είχαν μείνει εκτός λόγω υψηλού εισοδήματος το 2021.

«Η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου επεκτείνει και τη διαδικασία του Μarket Pass» δήλωσε σχετικά ο κ. Χατζησαλάτας.

Σκέψεις για τριπλή δόση τον Οκτώβριο
Καθώς η διαδικασία για το Market Pass θα «τρέχει» τον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ένα από τα σενάρια που εξετάζονταν ήταν να γίνει διπλή καταβολή -δηλαδή το ποσό Αυγούστου και Σεπτεμβρίου- τον Σεπτέμβριο.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του iefimerida.gr, με τις φορολογικές δηλώσεις να παρατείνονται ως το τέλος Αυγούστου φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και το σενάριο της διπλής δόσης εντός του Σεπτεμβρίου. Και κάπως έτσι, δείχνει να κερδίζει έδαφος η τριπλή δόση- δεν το απέκλεισε ο Χ. Θεοχάρης μιλώντας στο ΣΚΑΪ- τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν λάθη κατά την επεξεργασία των νέων αιτήσεων και την επανεξέταση των εισοδηματικών- περιουσιακών κριτηρίων όσων πήραν τον πρώτο γύρο αυτής της έκτακτης ενίσχυσης, για τους μήνες Μάιο- Ιούλιο.

Από την υποβολή της σχετικής διάταξης κιόλας είχε φανεί ότι στην περίπτωση που δινόταν η συνήθης παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, οι δικαιούχοι του Market Pass- παλιοί και νέοι- θα έπρεπε να περιμένουν. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι αν και εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια μένουν ίδια, οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022 κι όχι του 2021, όπως έγινε με τον πρώτο γύρο της έκτακτης ενίσχυσης.

Ποια είναι τα κριτήρια για το Market Pass
Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια ο κ. Χατζησαλάτας υπενθύμισε ότι αυτά είναι 16.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, συν 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας.
Να σημειωθεί ότι για να λάβει κάποιος το Market Pass θα πρέπει να έχει και τα ανάλογα περιουσιακά κριτήρια. Ειδικότερα, όπως ορίζει ο νόμος, η αξία της περιουσίας του καθενός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ όταν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και τα 400.000 ευρώ για την οικογένεια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: iefimerida.gr