Σάββατο
22
Ιανουάριος
TOP

Αντώνης Σαμαράς: Την ιστορία μας την βιώνουμε ως οδηγό μας για το μέλλον (video)

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εξελίσσεται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και το Πνευματικό της Κέντρο το πρώτο βήμα για την καθιέρωση ενός νέου θεσμού. Ο λόγος για το 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας Καλαμάτας μια πρωτοβουλία που ήρθε να χαραχθεί και να αφήσει το αποτύπωμά της στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ξεχωριστός και ο χαιρετισμός από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που έκανε λόγο για την ιστορική σημασία του συνεδρίου, αναλύοντας τα δεδομένα της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας που “…δεν ήταν μόνο μια ενέργεια στρατιωτική, συνοδεύτηκε και από μια έξοχη διπλωματική κίνηση, την Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς”, με την οποία διακηρύσσεται και η ουσιώδης διαφορά της Ελληνικής Επανάστασης που “… είναι Εθνικοαπελευθερωτική, που στοχεύει διπλωματικά στην στήριξη της Επανάστασης από τις Ευρωπαϊκές Αυλές, από τους Ευρωπαϊκούς λαούς κι όχι την αγνόησή της” .

Ο κ. Σαμαράς προσέγγισε και την διάσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και πρόσθεσε πως “σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικά γεγονότα αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών και στην περιοχή μας αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, τέτοια συνέδρια όπως το δικό σας είναι δύο φορές επίκαιρα. Άλλωστε, την ιστορία μας την βιώνουμε όχι απλώς ως ανάμνηση από το παρελθόν, αλλά και ως οδηγό μας για το μέλλον”, σημείωσε χαρακττηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός δίνοντας συγχαρητήρια στο δήμο και τους εμπνευστές τους συνεδρίου.