Όσο συμπιέζεται… η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών άλλο τόσο συμπιέζεται και η οικονομία στη χώρα μας. η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία πρόσβασης στις συστημικές τράπεζες, το υπέρογκο λειτουργικό κόστος και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών οδηγούν την μικροεπιχειρηματικότητα στη χώρα μας σε αδιέξοδο.
Τα απογοητευτικά και δυσοίωνα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό την αδυναμία των πολιτών στη χώρα μας να τα βάλουν πέρα, αφού τα περιορισμένα εισοδήματα φθάνουν μόλις για 19 ημέρες το μήνα! Αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αγοραστική τους δυναμική που αναπόφευκτα αγγίζει και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες ο Γιώργος Καββαθάς προέβλεψε «μια χρονιά αρκετά δύσκολη».
Τα προβλήματα στα οποία στάθηκε πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αφορούν πρωτίστως στην αδυναμία πρόσβασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της χζώρας στα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, γεγονός που τις εμποδίζει «να πάνε στην επόμενη εποχή, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης».
Η επέλαση της ακρίβειας έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων αφού μεσοσταθμικά τα τελευταία χρόνια το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 40%, με τις αυξήσεις να απορροφούν αι από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και να μην μεταφέρονται στο καταναλωτικό κοινό «με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπλέον ληξιπρόθεσμα χρέη 5,7 δις», ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Με την διαπίστωση πως «η ελληνική αγορά ελέγχεται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες με εναρμονισμένες πρακτικές και αισχροκέρδεια» και φυσικά τον πληθωρισμό απληστίας που γιγαντώνεται, αυτό που απαιτείται σύμφωνα με τον κ. Καββαθά είναι «ελεγκτικός μηχανισμός, που θα επιβάλει το νόμο και την τάξη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους μόλις 80 υπαλλήλους της ΔΙ.Μ.Ε.Α. Τα καρτέλ κυριαρχούν στον ελληνικό χώρο. Έχει ολιγοπωληθεί σε τέτοιο βαθμό η ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να πει ο Πρωθυπουργός ότι η χώρα δεν είναι μπανανιά! Το 80% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ πάνω από το 50% ζητά αύξηση μισθών και περίπου το 50 με 60% ζητά ελέγχους στην αγορά.»
Ένα μείγμα παρεμβάσεων αύξησης των μισθών θα προστατεύσει το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε επίσης στο μνημόνιο συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς που στόχο έχει την αύξηση των αξιόχρεων επιχειρήσεων καθώς και στην αναγκαιότητα λειτουργίας φορέων μικροπιστώσεων «ώστε μικρές χρηματικές ενέσεις προς τις επιχειρήσεις να είναι εφικτές.»