Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Απάντηση Ανδρέα Τσουκαλά σε Τατούλη για τη ΜΠΕ του αντιπλημμυρικού έργου της Καλαμάτας

Τη δική του απάντηση σε δημοσίευμα του Πέτρου Τατούλη για τη ΜΠΕ του αντιπλημμυρικού έργου της Καλαμάτας δίνει και ο Ανδρέας Γ. Τσουκαλάς, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου με επιστολή του στον Τύπο.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

“Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας, της μεγαλύτερης πόλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο θα πρέπει να μας ενώνει όλους με σκοπό την εύρεση της καλύτερης λύσης για το καλό της πόλης και των πολιτών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα έκφρασης γνώμης για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Στο τέλος, το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση παίρνει την οριστική απόφαση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, ή όχι, τις γνωμοδοτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που αποφασίζει οριστικά επί της οποιασδήποτε ΜΠΕ -και στην περίπτωσή μας του αντιπλημμυρικού της Καλαμάτας-, είναι ουσιαστικά η κυβέρνηση.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε εμείς, ως μέλη των συλλογικών οργάνων, είναι να επισημάνουμε τυχόν λάθη ή παραλείψεις και να τεκμηριώσουμε τις απόψεις μας επ’ αυτών.

Η έντονη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και οι προβληματισμοί από τα μέλη του, η αρνητική γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, οι σοβαρές επισημάνεις του δημάρχου Καλαμάτας, η μεγάλη ανησυχία (από αιρετούς αλλά και πολίτες) για την αποκατάσταση του σκεπασμένου τμήματος του ποταμού Νέδοντα στην σήμερα υφιστάμενη κατάσταση, η μη επίλυση του προβλήματος στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας -δηλαδή στην ανατολική και την δυτική πλευρά της πόλης, όπως και στις περιοχές του Αγίου Φλώρου, της Θουρίας κ.α. (οι οποίες και επλήγησαν κατά τις τελευταίες πλημμύρες του 2016), η μη αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών στον ορεινό όγκο (δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα φράγματα) ήταν μερικά από τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του σώματος να αποταθούμε στον πλέον αρμόδιο -τον Δημήτρη Κουτσογιάννη, καθηγητή Υδρολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων Υδραυλικών Εργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)- καλώντας τον να προσεγγίσει επιστημονικά το εν λόγω θέμα και να δώσει κατευθύνσεις στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Προφανώς, η πρόταση της μελετήτριας εταιρείας βασίζεται σε επιστημονικές παραδοχές, δημιουργεί ωστόσο αμφιβολίες δεδομένου ότι από την διαμόρφωση της κοίτης του και έκτοτε ο εν λόγω ποταμός δεν έχει πλημμυρίσει, ούτε έχει απειλήσει με πλημμύρα. Επομένως, μπορούν να υπάρξουν -και θα πρέπει να αναζητηθούν- ενδεχόμενες εναλλακτικές λύσεις οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε ένα μεγάλο έργο ύψους 80.000.000 ευρώ. Και όλα αυτά γιατί η στάση της Περιφερειακής Αρχής είναι υπεύθυνη και βοηθάει, κατά πρώτον την Καλαμάτα, τους κατοίκους της και όλους όσοι σε καθημερινή βάση συναλλάσσονται και εξυπηρετούνται από την μεσσηνιακή πρωτεύουσα (ας αναλογιστούμε για παράδειγμα τις συνέπειες αν ξεσκεπαστεί ο Νεδοντας, χωρίς σιγουριά για την διάρκεια των έργων και κυρίως χωρίς την εξασφάλιση για επαναφορά στην υπάρχουσα κατάσταση).

Τελικά, η στάση της Περιφερειακής Αρχής βοηθάει το αρμόδιο υπουργείο και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση να αποφασίσει, διότι ανοίγεται ένας διάλογος που έπρεπε να έχει υπάρξει πολύ καιρό πριν, δεδομένου ότι ο “Μορέας” μελετά το έργο εδώ και 4 χρόνια.

Εκτός, λοιπόν, από τις απόψεις της μελετητικής εταιρείας, στην οποίαν ανέθεσε ο “Μορέας” την εκπόνηση της ΜΠΕ του αντιπλημμυρικού έργου, είναι χρήσιμο να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το Πε.Συ να διαφωτιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο για το συγκεκριμένο θέμα με τις απόψεις του πλέον αρμόδιου επιστήμονα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, του καθηγητή Υδρολογίας στο ΕΜΠ Δημήτρη Κουτσογιάννη, ο οποίος προφανώς θα επικουρείται από επιστήμονες που έχει στο δυναμικό της η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικαντισμοί, δομική αντιπολίτευση και “όχι” σε όλα, ύβρεις και υπονόμευση -καθώς, μέχρι σήμερα, δεν ξέρουμε ποια είναι η θέση του κ. Τατούλη επί του θέματος. Τι ζήτησε ακριβώς στο Περιφερειακό συμβούλιο και για ποιον λόγο; Για να πάει απέναντι στον περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή, χωρίς να αναλογιστεί την σπουδαιότητα του έργου για την Καλαμάτα; Από ποιον θα αξιολογηθεί η προτεινόμενη ΜΠΕ, αν όχι από τον πλέον ειδικό σε τέτοια ζητήματα;

Ο κ. Τατούλης, ανέκαθεν, επιχειρεί να δημιουργήσει ρήγματα για να τα εκμεταλλευθεί. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει την μοναξιά του, περιφερόμενος από εδώ και από εκεί και βολιδοσκοπώντας μέσα στους πολιτικούς σχηματισμούς. Είναι σίγουρο πως η επιλογή του στους “τακτικισμούς”, με μοναδικό στόχο να πλήξει την Περιφερειακή Αρχή, δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς μιας και όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν έχει σκοπό το καλό του τόπου, αλλά την προσωπική πολιτική του επιβίωση.

Ανδρέας Γ. Τσουκαλάς

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης

Περιβάλλοντος Περιφέρειας Πελοποννήσου”