
∆υνατή είναι η πραγµατοποίηση δαπανών όπως για παράδειγµα η αγορά τρακτέρ ή η κατασκευή στάβλου που εξυπηρετούν µεµονωµένα µέλη του φορέα αρκεί να διαφαίνεται η βελτίωση της θέσης του συλλογικού σχήµατος µέσα από αυτές τις επενδύσεις, µέσω του προγράµµατος «Εκσυγχρονισµός Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων». Στην περίπτωση λοιπόν που η επένδυση που γίνεται από το συλλογικό σχήµα αφορά ενσώµατα στοιχεία του ενεργητικού – κινητά πάγια, αυτά εκχωρούνται (µε χρησιδάνειο) στα µέλη του για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν οι αρµόδιες αρχές σε σχετικό έγγραφο ερωταπαντήσεων που συνοδεύει την προκήρυξη του προγράµµατος των 35 εκατ. ευρώ που θα δέχεται αιτήσεις για την κάλυψη δαπανών 500.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ από τις 14 Ιουνίου µε 14 Αυγούστου. Αιτήσεις µπορούν να κάνουν µόνο συλλογικά σχήµατα και εµπορικές επιχειρήσεις του αγροτικού τοµέα (απαιτείται συµβολαιακή ή καθετοποίηση µε 40% προϊόν που προέρχεται από δικές τους εκµεταλλεύσεις). Το ύψος ενίσχυσης έχει οριστεί στο 50% εκτός από τα νησιά που είναι στο 75% και την Αττική στο 40%.
Ορισµένες οδηγίες των αρχών σε κάποια κύρια ερωτήµατα έχουν ως εξής:
- Χρησιδάνειο: Στην περίπτωση που η επένδυση που γίνεται από το συλλογικό σχήµα αφορά ενσώµατα στοιχεία του ενεργητικού – κινητά πάγια, αυτά εκχωρούνται (µε χρησιδάνειο) στα µέλη του για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα. Στην περίπτωση αυτή εγκαθίστανται στις γεωργικές εκµεταλλεύσεις των µελών αλλά παραµένουν στην ιδιοκτησία του συνεταιρισµού. Ειδικότερα, για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, θα πρέπει ο τόπος υλοποίησης των επενδύσεων να περιέλθει στην κατοχή του συλλογικού φορέα είτε µε µίσθωση, είτε µε αγορά από τα µέλη του.
- Επενδύσεις για µέλη: Είναι δυνατή η πραγµατοποίηση δαπανών που εξυπηρετούν µεµονωµένα µέλη του φορέα αρκεί να διαφαίνεται η βελτίωση της θέσης του συλλογικού σχήµατος µέσα από αυτές τις επενδύσεις.
- ∆απάνες για µόνιµες φυτείες και αντιχαλαζικά: Οι δαπάνες εγκατάστασης µόνιµων φυτειών και οι δαπάνες ενεργητικής προστασίας των φυτειών (πχ αντιχαλαζικά) δύνανται να χρηµατοδοτηθούν από το Υποέργο. ∆εν είναι επιλέξιµες οι δαπάνες γεωτρήσεων και άρδευσης.
- Αµπελώνες: Το επενδυτικό σχέδιο µπορεί να περιλαµβάνει α) δαπάνες δηµιουργίας νέου αµπελώνα και β) δαπάνες αναφύτευσης αµπελώνα.
Σηµειώνεται τέλος ότι ο δυνητικός δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί µικρότερο ποσοστό έντασης ενίσχυσης, σε σχέση µε τα ποσοστά ενίσχυσης που φιλοξενεί η πρόσκληση για να έχει προτεραιότητα στην ένταξη.
Τρέχει ο β’ κύκλος αιτήσεων στα Leader
Ένας δεύτερος γύρος προκηρύξεων για ιδιωτικές επενδύσεις σε τουριστικά καταλύµατα, µικρές αγροτικές µεταποιητικές µονάδες κ.α., άνοιξε στα πλαίσια των προγραµµάτων Leader. Συγκεκριµένα οι ΟΤ∆ που αυτήν την περίοδο «τρέχουν» τέτοια προγράµµατα µε περιορισµένο φυσικά προϋπολογισµό καθώς είναι µπάτζετ που έχει περισσέψει από την περασµένη περίοδο είναι οι εξής:
- ΟΤ∆ Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου A.A.E. ΟΤΑ: Αιτήσεις έως 31/07/2023
- Αναπτυξιακής Καρδίτσας ΑΑΕ ΟΤΑ ΑΝ.ΚΑ Α.Ε.: Αιτήσεις έως 28/07/2023
- Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών Α.Ε. Αναπτυξιακός Οργανισµός ΟΤΑ: Αιτήσεις έως 28/08/2023
- Αχαΐα Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυµη Εταιρεία ΟΤΑ: Αιτήσεις έως 07/08/2023
- ΑΝΚΟ ∆υτικής Μακεδονίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α: Αιτήσεις έως 28/07/2023
- ΟΤ∆ Πιερική Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ: Αιτήσεις έως 24/07/2023
- ΟΤ∆ ∆ίκτυο Συνεργασίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης: Αιτήσεις έως 19/07/2023
- Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.: Αιτήσεις έως 17/07/2023
Σηµειώνεται εδώ πως παράλληλα αυτήν την περίοδο ετοιµάζονται τα νέα προγράµµατα Leader (2023-2027) µε τις ΟΤ∆ ανά περιοχή να έχουν ξεκινήσει το σχεδιασµό µε τη σχετική διορία για την κατάθεση των φακέλων Α’ να λήγει στις 12 Ιουνίου.
Προς το παρόν οι Αναπτυξιακές συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις µε τους τοπικούς φορείς για το σχεδιασµό των προγραµµάτων τους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παράταση. Τα νέα προγράµµατα Leader δίνουν, τη δυνατότητα να ανοίξουν τη δική τους Οικοτεχνία όπως ένα µικρό τυροκοµείο, µία µονάδα επεξεργασίας αρωµατικών φυτών ή ένα µπουτίκ οινοποιείο µε επιδότηση 80% µόνο σε νέους αγρότες.