Κυριακή
4
Ιούνιος
TOP

Από pass σε pass…

Εσύ που pass χωρίς τo pass; Στο χωριό; Στην πόλη; Όπου κι αν πας… μην ξεχάσεις το Pass! Σαν διαφήμιση του ‘80 ακούγεται και μας κάνει να λησμονούμε τις ημέρες της ευδαιμονίας των μακρινών εκείνων ημερών που με πέντε χιλιάδες δραχμές ήσουν κοτζάμ… «βασιλιάς»! Επιστροφή στο σήμερα όμως και την Ελλάδα του ευρώ και των pass που μας πάνε χεράκι – χεράκι από μήνα σε μήνα κι έχουν δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα και μια σχέση «εξάρτηση» των πολιτών με την επιδοματική πολιτική. Μια συνεχής ανυπομονησίας που μας εξοικείωσε με έναν άλλο τρόπο επιβίωσης.

Είναι αλήθεια πάντως πως με τα pass κάπως «κουτσοβγαίνει» ο μήνας. Θα ρωτήσετε: μας έσωσαν δηλαδή τα 17 ή τα 42 ευρώ; Φυσικά και όχι. Η ουσία δεν είναι να ζεις με ψίχουλα και επιδόματα με ημερομηνία λήξεως. Όμως, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε τα pass ήρθαν ως λύτρωση για εκείνους που το ψυγείο τους είναι άδειο από τις 20 του μήνα και το πορτοφόλι έχει βγάλει …αράχνες πολύ νωρίτερα.

Σίγουρα η ιδέα του Pass είναι «προχώ». Δεν είναι όμως η λύση. Ζητούμενο δεν είναι να ζούμε με fuel pass, market pass, dentist pass, και άλλα τέτοια τεχνάσματα που με ψευδαισθήσεις και μόνο πρόσκαιρα μπορούν να στηρίξουν τον «χαροκαμένο» οικονομικά Έλληνα.

Η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια κατεύθυνση προς ένα καλύτερο μέλλον. Βέβαια και τα 20 ευρώ πάνω στο μισθό δεν εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση όταν στα 600€ του μισθού, τα 400 είναι το νοίκι, τριψήφιος αριθμός υπολογίζεται για το super market, προσθέστε σε αυτά το ρεύμα, τα καύσιμα, τα φροντιστήρια, τα βιβλία, τα ρούχα, τα παπούτσια κι όλα εκείνα που χρειάζεται ένας άνθρωπος για ζει αξιοπρεπώς και -πολύ βασικό- να μην χρωστάει!

Για να ατενίζουμε όλοι με την ίδια αισιοδοξία το ίδιο ευοίωνο μέλλον και όχι μια δυστοπία. Και για να κλείσω κάπου, γιατί με τα πολλά pass με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις τους πονοκεφαλιάστηκαμε και… ass τα αφήσουμε στην άκρη, θα πρέπει η πολιτική να αλλάξει με τρόπο τέτοιο που θα επηρεάζει θετικά τους πολίτες της χώρας…

Διαφορετικά ένα vote pass δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να είναι ο μόνος τρόπος για να πάει κανείς στις κάλπες! Και ας μην ξεχνούν οι εκάστοτε πολιτικοί μας: Αν πονάς, σ’ άλλον-pass…