Σε νευρική κρίση το πολιτικό σκηνικό με τα κόμματα να περνούν τις δικές τους περιπέτειες. Ανάμεσα σε αυτά και τα εξωτερικά ζητήματα που έχουν ενδιαφέρον και τα όσα βγαίνουν ως… διεκδίκηση από τις πλευρά της Τουρκίας παρά την φαινομενική ηρεμία και τα… ρηχά νερά της συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν. όπως εκτίμησε μιλώντας στην τηλεόραση BEST ο Διευθυντής της εφημερίδας “Εστία” Μανώλης Κοττάκης υπάρχουν σημεία που προκαλούν προβληματισμό.
«Η είδηση ήταν ότι ο Tούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα δυτικά στη Μεσόγειο μαζί με το ψευδοκράτος και… εννοεί ότι εδώ το αφεντικό είμαι εγώ και ότι το Καστελόριζο και hΚάσος δεν έχουν καμία επήρεια στη διαμόρφωση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε αναλύοντας την κατάσταση που επιχειρείται να διαμορφώσει ο Ερντογάν.
Ωστόσο ανησυχία τα όσα εμείς (δεν) κάνουμε και το περίφημο πια νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ της Εστίας. “Όμως σ’ αυτό το νομοσχέδιο που είναι στη διαβούλευση όπως ρίχνονται ρυθμίσεις για το τι θα γίνει με τις τουριστικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες, τις βραχονησίδες, στα ακατοίκητα νησιά και στα νησιά τα οποία είναι σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων με το θαλάσσια σύνορά μας. Ξέρετε τι θα γίνει; Απαγορεύεται το ελληνικό κράτος… θέλει να απαγορεύσει τις τουριστικές δραστηριότητες σ’ αυτές τις περιοχές! Τι σημαίνει αυτό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο; Η τουριστική δραστηριότητα είναι η οικονομική δραστηριότητα! Οι βραχονησίδες, τα νησιά τα ακατοίκητα όπως και τα μεγαλύτερα νησιά έχουν ΑΟΖ και έχουν και υφαλοκρηπίδα όταν έχουν οικονομική δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, καλείται το ελληνικό κοινοβούλιο να ακυρώσει μέρος της σύμβασης για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο επικαλούμαστε. Αυτά τα ωραία συμβαίνουν.