Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Αποχή έως και τις 19 Ιανουαρίου αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας

Παράταση των κινητοποιήσεων των δικηγόρων αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. «Διαχρονικές διεκδικήσεις του δικηγορικού σώματος δεν έχουν ικανοποιηθεί», επισημαίνει η ολομέλεια του κλάδου.

Την απόφαση να εισηγηθεί στους δικηγορικούς συλλόγους παράταση των κινητοποιήσεων των δικηγόρων μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου έλαβε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Η προηγούμενη απόφαση για κινητοποιήσεις (αποχή) είχε διάρκεια μέχρι και την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωση των δικηγόρων τονίζεται, ωστόσο, ότι «παρά τις όποιες βελτιώσεις που φέρεται ότι επέρχονται στις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η Ολομέλεια κρίνει ότι οι βελτιώσεις αυτές δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου ούτε βασικές του διατάξεις που συρρικνώνουν θεμελιώδεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, επιτείνουν την ανασφάλεια δικαίου και δημιουργούν ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις.

Για το δικαστικό χάρτη της Χώρας, η Ολομέλεια είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της Χώρας, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα, ως προς την συγχώνευση δε των Ειρηνοδικείων θεωρεί ότι απαιτείται ένας ουσιαστικός διάλογος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματική και ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Πέραν των ανωτέρω, η Ολομέλεια επισημαίνει ότι διαχρονικές διεκδικήσεις του δικηγορικού σώματος δεν έχουν ικανοποιηθεί, όπως το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στις δικαστικές υπηρεσίες, η επέκταση απαλλαγής από τον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ- η μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν υλοποιήθηκε- και η κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του πολυμελούς Πρωτοδικείου, ενώ παραμένει υφιστάμενη η απορρύθμιση των δικηγορικών αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, τα δικηγορικά γραφεία και τις δικηγορικές εταιρείες, η απαξίωση των αμοιβών εμμίσθων δικηγόρων και η μη επαναρτίωση του λογαριασμού του ΟΑΕΔ.

Επιπρόσθετα, ουδεμία μέριμνα έχει επέλθει για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών», καταλήγει η ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

πηγή: www.newsit.gr