Πέμπτη
1
Δεκέμβριος
TOP

Αποκαλυπτικές απαντήσεις για την κατάσταση με την σταφίδα

Επιστολή – απάντηση της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών – Μελισσείδης Α.Ε και συνεταιριστικών φορέων προς Βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο με κοινοποίηση στον Περικλή Μαντά προς του ιδιώτες εμπόρους που είχαν στείλει μεσοβδόμαδα αντίστοιχη επιστολή «εγκαλώντας» τους Βουλευτές.

Άκρως χαρακτηριστικά και συνάμα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρατίθενται στην επιστολή απάντηση της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών – Μελισσείδης Α.Ε. και συνεταιριστικών φορέων προς τον Βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο με κοινοποίηση προς τους ιδιώτες εμπόρους που είχαν την περασμένη εβδομάδα στείλει αντίστοιχη επιστολή «εγκαλώντας» τους Βουλευτές για τις παρεμβάσεις τους. Δείτε τι χαρακτηριστικά σημειώνεται:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς

κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο

Βουλευτή Μεσσηνίας

Καλαμάτα

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις επί της επιστολής ιδιωτών εξαγωγέων για την απόσυρση αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας εσοδείας του έτους 2020.

Αξιότιμε κ. Λαμπρόπουλε,

Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εμπράκτως δείξατε με σκοπό την ενίσχυση του αιτήματός των σταφιδοπαραγωγών, όλων των Συνεταιριστικών Οργανώσεων που εμπλέκονται στην διαχείριση τους προϊόντος, της μεγαλύτερης εξαγωγικής οργάνωσης της χώρας μας, της Συνεταιριστικής «Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών» και της μεγαλύτερης ιδιωτικής «Μελισσείδης Α.Ε.» για την απόσυρση των αδιάθετων αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας εσοδείας του έτους 2020, αποθέματα που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, που αποτελεί και την ΜΟΝΗ λύση προκειμένου να στηριχθεί  ο σταφιδοπαραγωγός και η τιμή της σταφίδας.

Όσον αφορά την επιστολή που σας απηύθυναν διάφοροι ιδιώτες έμποροι σταφίδας, η οποία βρίθει ανακριβειών και παραπειστικών ισχυρισμών, θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε τα ακόλουθα.

  1. Ως προς τις ποσότητες των αδιάθετων αποθεμάτων σταφίδας.

Οι ακριβείς ποσότητες των αδιάθετων αποθεμάτων δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο ευφάνταστων ισχυρισμών, καθώς έχουν επισταμένα και επανειλημμένα ελεγχθεί και βεβαιωθεί επίσημα από τους αρμόδιους ορκωτούς ελεγκτές και έχουν ευθύς εξ αρχής υποβληθεί επίσημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει επίσημα αναγνωρίσει, με το από 16.07.2021 Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ότι η συγκέντρωσή των οφείλεται στην πρωτοφανή στα χρονικά σημαντική κάμψη των εξαγωγών λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού (Covid-19).

Όλες οι υπόλοιπες αυθαίρετες και κατά προσέγγιση ποσοτικές εκτιμήσεις εντάσσονται προφανώς σε μια άνευ προηγουμένου παραπειστική τακτική, η οποία δεν υπηρετεί καθόλου τα συμφέροντα του παραγωγού και είναι πραγματικά κρίμα να επιχειρείται η υποβάθμιση των επίσημων, ελεγμένων και επιβεβαιωμένων στοιχείων με παντελώς ανακριβείς υποκειμενικές εκτιμήσεις.

  1. Ως προς τις φετινές τιμές παραγωγού

Αξιότιμε κ. Βουλευτά, μπορείτε να ενημερωθείτε από τους ίδιους τους παραγωγούς της περιοχής σας εάν έλαβε έστω και ένας από αυτούς την τιμή του € 1,25, στο οποίο ισχυρίζονται οι ιδιώτες εξαγωγείς ότι ανέρχεται σήμερα η τιμή της σταφίδας. Κανένας απολύτως έμπορος σταφίδας δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα αυτή την τιμή και κανείς δεν έχει δεσμευθεί ότι θα την δώσει στους παραγωγούς. Η τιμή αυτή αναφέρθηκε εντελώς μεμονωμένα (μόνο για την περιοχή της Αιγιάλειας που εκπροσωπεί μόλις το 20 % περίπου της ποσότητας της κορινθιακής σταφίδας) και αφορά Π.Ο.Π. προϊόν, από πρόσωπο που ούτε ανέφερε το ίδιο, ούτε κανείς γνωρίζει εάν και ποιον ενεργό έμπορο σταφίδας εκπροσωπεί ή δεσμεύει. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η περυσινή μέση τιμή παραγωγού που έδωσε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, δηλαδή η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, ανήλθε στο ποσό των € 1,59, ενώ η φετινή υψηλότερη τιμή που έχει πληρωθεί και όχι η μέση τιμή που έχει δοθεί φέτος, κι αυτή μάλιστα σε λίγους παραγωγούς στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, είναι το € 1,15, ενώ διάφοροι άλλοι έμποροι ανακοινώνουν τιμές που ανέρχονται μέχρι € 1,00. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι οι αριθμοί δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ή να ερμηνευθούν κατά το δοκούν και καταδεικνύουν ότι η μείωση της φετινής τιμής της σταφίδας φθάνει το ποσοστό του 40 % και πιθανότατα υπό την πίεση των αποθεμάτων να είναι ακόμη μεγαλύτερη στο άμεσο μέλλον .

  1. Ως προς την στήριξη των παραγωγών

Αξιότιμε κ. Βουλευτά, όπως αντιλαμβάνεστε, η μοναδική, αξιόπιστη, σταθερή στο χρόνο και ουσιαστική στήριξη στον παραγωγό είναι η διασφάλιση της τιμής της σταφίδας μέσω της παγκόσμιας αγοράς και όχι με επιδότηση από το Κράτος, η δε τιμή της αγοράς και μέσω αυτής η τιμή του παραγωγού διασφαλίζεται μόνο με την απόσυρση από το Κράτος των αδιάθετων αποθεμάτων της περυσινής παραγωγής. Απολύτως αναληθής είναι ο ισχυρισμός ότι δήθεν έχουν συγκεντρωθεί στις αποθήκες μας αποθέματα προηγούμενων εσοδειών και για τους συκοφαντικούς και δυσφημιστικούς αυτούς ισχυρισμούς επιφυλασσόμαστε ρητά για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας και την αναζήτηση κάθε νόμιμης ευθύνης.

Η απόσυρση, εξάλλου, των αποθεμάτων της περυσινής παραγωγής καθόλου δεν στρεβλώνει τον υγιή και θεμιτό ανταγωνισμό και τούτο έχει διατυπωθεί σαφέστατα και κατ’ επανάληψη από την Ευρωπαική Επιτροπή, με τον Κανονισμό 592/2020 που εκδόθηκε για το πρόγραμμα απόσταξης κρίσης και απόσυρσης των αποθεμάτων οίνου, καθόσον τα αποθέματα που αποσύρονται διατίθενται από το Κράτος σε άλλες αγορές (λ.χ. για βιομηχανική ή φαρμακευτική χρήση, για ενέργεια, για ενίσχυση δομών του Κράτους κ.λπ.). Από την άλλη πλευρά, όπως έχει εγκύρως και τεκμηριωμένα γνωμοδοτηθεί, η χρηματική ενίσχυση απευθείας στον παραγωγό με μερική επιδότηση της τιμής διάθεσης της σταφίδας είναι ευθέως αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει ρητά στο Κράτος να παρεμβαίνει στην τιμή παραγωγού των αγροτικών προϊόντων. Η τιμή του παραγωγού, σύμφωνα και με τις επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας, θα πρέπει να καθορίζεται ελεύθερα από την αγορά, ώστε να είναι σταθερή και προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες και στις δυνατότητες της αγοράς που χρηματοδοτεί το προϊόν. Αντίθετα, η επιδότηση της τιμής του παραγωγού από το Κράτος είναι βέβαιο ότι θα καθηλώσει την τιμή της σταφίδας σε χαμηλά επίπεδα και κάθε χρονιά η τιμή θα ξεκινά από το χαμηλό αυτό επίπεδο, καθώς η διεθνής αγορά θα γνωρίζει τη δεδομένη στήριξη του Κράτους και τον ανεπίτρεπτα παρεμβατικό του ρόλο. Αποτέλεσμα, βεβαίως, αυτής της συνεχιζόμενης πρακτικής θα είναι η οριστική εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας, η οποία θα καταστεί κυριολεκτικά ασύμφορη και μη αποδοτική.

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές που ανακοίνωσαν φέτος οι έμποροι, αφού πρώτα έθεσαν εκτός αγοράς την Παναιγιάλειο Ένωση εξαιτίας των αποθεμάτων, ως σταφιδοπαραγωγοί επιθυμούμε, βεβαίως, την στήριξη της τιμής του προϊόντος με κάθε τρόπο.

Το όποιο όμως μέτρο της άμεσης ή έμμεσης  επιδότησης της τιμής της σταφίδας, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόσκαιρη ενίσχυση του παραγωγού,  είναι βέβαιο ότι  δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, καθώς η τιμή που δεν λαμβάνεται από την αγορά, δεν θα εξασφαλίσει την μελλοντική τιμή της σταφίδας με αποτέλεσμα, κατά τη νέα εμπορική περίοδο που δεν θα υπάρχει πλέον πανδημία, η Πολιτεία θα αδυνατεί να στηρίξει και πάλι την τιμή της σταφίδας.

Γι΄ αυτό το λόγο προτείναμε ευθύς εξ΄ αρχής την απόσυρση των αποθεμάτων από την Πολιτεία, όπως δηλαδή έπραξε και με άλλα αγροτικά προϊόντα (οίνος), καθώς αποτελούσε τη μόνη λύση για να διασφαλίσει την τιμή της σταφίδας και το μέλλον της καλλιέργειάς της.

  1. Ως προς εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων

Τα στοιχεία των εξαγωγών που πραγματοποιούν οι συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις σταφίδας είναι πραγματικά και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, δείχνουν δε ότι στατιστικά κατά τα τελευταία έτη οι επιχειρήσεις που σήμερα ζητούν την απόσυρση των αποθεμάτων της περυσινής σοδειάς εξάγουν τουλάχιστον το 70 % της κορινθιακής σταφίδας. Ενδεχομένως, βέβαια, κάποιοι να νομίζουν ότι, ως ιδιώτες εξαγωγείς, μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τις αποθήκες μας, τις ποσότητες του προϊόντος που διατηρούμε σε αυτές ή τις ποσότητες που κάθε χρόνο συγκεντρώνουμε. Οι εν λόγω ισχυρισμοί τους εκτίθενται στην κρίση της κοινής λογικής και των επίσημων στοιχείων που έχουν κατατεθεί και ελεγχθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  1. Ως προς την πρόταση αγοράς μικροποσότητας σταφίδας

Τέλος, για μια ακόμη φορά διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε αρνηθήκαμε να πωλήσουμε, όχι μόνο μια μικροποσότητα 200 τόνων αλλά και οποιαδήποτε ποσότητα σταφίδας σε οποιονδήποτε προτίθεται να την αγοράσει παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έμποροι που προφασίζονταν την έλλειψη πρώτης ύλης σταφίδας, με μεταγενέστερες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης παραδέχονταν ότι διατηρούσαν αποθέματα σταφίδας….  Αυτό δείχνει την προσχηματική και παραπειστική τακτική αυτών που πολέμησαν με φορτικότητα  το μέτρο της απόσυρσης των αποθεμάτων και τη σωτηρία της σταφίδας….

Σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε ποσότητα σταφίδας, όπως είναι προφανές, δεν μπορεί να πωληθεί σε τιμή κατώτερη από την τιμή κτήσης (αγοράς) από τον παραγωγό, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα διαπράτταμε, έναντι της Συνεταιριστικής Οργάνωσης  και του ίδιου του παραγωγού, το αδίκημα της απιστίας.

Η δε τιμή που προσφέρθηκε από τους εμπόρους και μάλιστα κατά την περίοδο που υπήρχε έλλειμμα προϊόντος στην αγορά όπως ισχυριζόντουσαν και συνεπώς η τιμή θα έπρεπε να αγοράσουν να  είναι ΑΥΞΗΜΕΝΗ, εντούτοις  ήταν σημαντικά κατώτερη της τιμής που είχε ήδη καταβληθεί για την ίδια εσοδεία στους  παραγωγούς που ήταν μέλη μας.

Κάθε άλλος ισχυρισμός είναι παντελώς παραπειστικός και διατυπώνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν δυνατότητας εξαγωγής πολλών εκατοντάδων τόνων, η οποία μέχρι σήμερα καθόλου δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση σχετικά με όλα τα προαναφερόμενα.

Με εκτίμηση

Οι μεγαλύτεροι Εξαγωγείς του Κλάδου

( Ιδιώτες και Συνεταιριστικές Οργανώσεις)”