Στο πλαίσιο του πολυθεματικού φεστιβάλ «MESSENE ENCOUNTERS 2026 – Από τα Ιθωμαία στο Βίωμα», τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2026, στις 21:00, στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης (Θ.Ε.Μ.) παρουσιάζει την εφηβική παραγωγή του με την κλασική κωμωδία του Αριστοφάνη «Όρνιθες», σε μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου και σκηνοθεσία Ελένης Ευταξοπούλου.
Η παράσταση αποτελεί το επιστέγασμα της δημιουργικής πορείας της Εφηβικής Ομάδας Θεατροπαιχνιδιών του Θ.Ε.Μ. και φέρνει στη σκηνή ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, μέσα από τη φρέσκια ματιά των νέων ανθρώπων. Με σεβασμό στο πρωτότυπο έργο, αλλά και με σύγχρονη σκηνική προσέγγιση, οι νεαροί ηθοποιοί αναδεικνύουν το χιούμορ, τη φαντασία και τη διαχρονική δύναμη της αριστοφανικής σάτιρας.
Οι «Όρνιθες» παραμένουν ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο. Η αναζήτηση μιας ιδανικής πολιτείας γίνεται αφορμή για έναν διαχρονικό προβληματισμό γύρω από την εξουσία, την ανθρώπινη φιλοδοξία και την ανάγκη για έναν δικαιότερο κόσμο. Στη σκηνική ανάγνωση της Εφηβικής Ομάδας, οι ήρωες ξεκινούν με την ελπίδα να δημιουργήσουν μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, όμως η ίδια η δύναμη της εξουσίας δοκιμάζει τις αξίες και τα ιδανικά τους.
Με χιούμορ, μουσικότητα, φαντασία και συλλογικότητα, η παράσταση συνομιλεί με τα ερωτήματα του σήμερα και καλεί το κοινό να αναλογιστεί αν είναι δυνατόν να αλλάξει ο κόσμος χωρίς να αλλοιωθούν οι αξίες που ενέπνευσαν αυτή την αλλαγή.
Παράλληλα, η παραγωγή αναδεικνύει τον ουσιαστικό παιδαγωγικό ρόλο του θεάτρου. Μέσα από τη δημιουργική διαδικασία, οι νέοι συμμετέχοντες καλλιεργούν τη συνεργασία, την υπευθυνότητα, τη φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση, αποδεικνύοντας ότι το θέατρο αποτελεί έναν ζωντανό χώρο μάθησης, δημιουργίας και ενεργού συμμετοχής.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Ελένη Ευταξοπούλου
Μετάφραση: Θρασύβουλος Σταύρου
Ενδυματολόγος – Κοστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη
Φωτισμός – Ηχητικά: Ανδρέας Χήνης, Παναγιώτης Παπαζερβέας
Βίντεο: Σταύρος Αρβανίτης
Φωτογράφιση: Γιώργος Κωνσταντακόπουλος
Προβολή & Social Media: Χρυσαυγή Καφόπουλου
Σχεδιασμός Αφίσας: Νάσια Κουζή
Επιμέλεια Αφίσας: Μαρία Αγγελική Βασιλαδιώτη
Παίζουν (αλφαβητικά)
Αγγελοπούλου Ευθυμία, Αναγνώστου Ζέτα, Ανδριανοπούλου Ελεάννα, Αθανασοπούλου Ελευθερία, Αθανασόπουλος Χριστόφιλος, Γκαργκούλα Άσπασία Μαρία, Καλοφωλιάς Φώτης, Καπράλου Κατερίνα, Κουζή Νάσια, Λαμπροπούλου Ντένια, Λιανός Αλέξανδρος, Μαρκάτσελης Ηλίας, Παπαδοπούλου Φωτεινή, Σαμπαζιώτη Κωνσταντίνα, Σταθοπούλου Βενετία Κωνσταντίνα, Τσιμπούρης Βασίλης, Τσοπανάκης Γεώργιος, Χαριτοπούλου Όλγα.
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιεί το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μεσσήνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.