Δευτέρα
27
Ιανουάριος
TOP

Αυξάνονται οι καταθέσεις άνω των 50.000 ευρώ

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) για το 2021 δείχνουν συνεχή υποχώρηση των αποταμιεύσεων στις μικρότερες καταθέσεις και αντίστοιχα ανοδική στα μεγαλύτερα κλιμάκια από τα μέσα του 2012, όταν ξεκίνησαν να δημοσιεύονται τα σχετικά στατιστικά. Τότε, ο βασικός λόγος ήταν να διαπιστωθεί ο αριθμός και το ποσό των καταθέσεων με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ που καλύπτονται από το ΤΕΚΕ, καθώς είχε κλονιστεί η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα.

Η παραπάνω διαπίστωση ισχύει τόσο για το ποσοστό των καταθετών ανά κλιμάκιο όσο και για το ποσοστό στο σύνολο των καταθέσεων που αντιστοιχούν. Για παράδειγμα, στις 31 Δεκεμβρίου του 2021, το 71,8% των καταθετών είχαν καταθέσεις με ποσά έως 1.000 ευρώ. Το 71,8% των καταθετών, δηλαδή σχεδόν 7 στους 10 κατέχουν μόλις 1,5 των συνολικών καταθέσεων.

Τι λένε οι τράπεζες

Σε ό,τι αφορά στους λόγους της αύξησης των καταθέσεων, τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα ποσοστά που δημοσιεύονται δεν αποκλίνουν πολύ από την πραγματικότητα, μολονότι δεν αντιστοιχούν σε μοναδικά ΑΦΜ. Πράγματι, ένας μικρός αριθμός καταθετών κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των καταθέσεων. Τα ποσοστά παρουσιάζουν διαφοροποίηση από τράπεζα σε τράπεζα, λόγω του προφίλ του πελατολογίου. Ωστόσο, συγκλίνουν στις εξής εκτιμήσεις:

Πρώτον, τα μεγαλύτερα ποσά αντιστοιχούν σε υψηλότερα εισοδήματα που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα αποταμίευσης και επένδυσης. Αυτό έγινε πιο έκδηλο κατά την περίοδο της πανδημίας.

Δεύτερον, τα μεγάλα υπόλοιπα και η μεγαλύτερη αύξησή τους οφείλεται κυρίως σε επιχειρηματικά κέρδη καθόλη την τελευταία δεκαετία.

Τρίτον, η αύξηση των υπολοίπων οφείλεται σε κάποιο βαθμό στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα. Οι εισροές από αρκετά δηλές το 2018 έγιναν πιο εμφανείς από το 2019, τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις.

Τέταρτον, οι πωλήσεις ακινήτων και κυρίως σε κατοίκους εξωτερικό ή Έλληνες του εξωτερικού έχουν συμβάλει στην αύξηση των καταθέσεων, κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών. Οι εκταμιεύσεις δανείων της τελευταίας διετίας (περίπου 1,6 δισ. ευρώ), με το ποσοστό χρηματοδότησης να κυμαίνεται γύρω στο 65%, δεν εξηγούν τους τζίρους που γίνονται στην κτηματαγορά, ούτε τις καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων για οικιστικά ακίνητα ύψους 1 δισ. μόνο το 2021. Επίσης, τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι οι περισσότερες αγοραπωλησίες -και μάλιστα σε ακριβές περιοχές- πραγματοποιούνται χωρίς τραπεζικό δανεισμό- με αγοραστές από το εξωτερικό και από Έλληνες του εξωτερικού. Οι πωλήσεις αυτές μετατρέπονται σε καταθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr