Πέμπτη
18
Ιούλιος
TOP

Αυξάνονται τα κρούσματα Καρκίνου παχέος εντέρου στους κάτω των 50 – Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα

Μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση παρουσιάζουν τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε όλο και νεότερες ηλικίες, όπως αναδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία. Η νόσος φαίνεται να εξαπλώνεται με τέτοιο ρυθμό στους ενήλικες κάτω των 50 ετών, που αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για τους άνδρες κάτω των 50 ετών και τον δεύτερο πιο θανατηφόρο καρκίνο για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δημοσίευσε αυτά τα στατιστικά στοιχεία στην έκθεσή της για το 2024, κάνοντας πολλούς ειδικούς να ζητούν καλύτερο έλεγχο σε νεότερους ασθενείς.
Οι αριθμοί είναι πράγματι «ανησυχητικοί», δήλωσε η δρ. Folasade May, ερευνήτρια για την πρόληψη του καρκίνου και γαστρεντερολόγος στο UCLA Health στο Λος Άντζελες. «Από το 1995, έχει σημειωθεί αύξηση 45% στις διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών», σημείωσε. Μάλιστα, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν τόσο δραματική, που το 2021 η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ «κατέβασε» τη συνιστώμενη ηλικία για τον πρώτο προσυμπτωματικό έλεγχο από τα 50 στα 45 έτη.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, περιγράφει τα προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζονται στους νεότερους ασθενείς. Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από 80 διαφορετικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν σε σχεδόν 25 εκατομμύρια ασθενείς κάτω των 50 ετών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη ygeiamou.gr