Παρασκευή
27
Ιανουάριος
TOP

Αυξημένη η τιμή του κρέατος -Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν για έλλειψη γαλακτοκομικών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κτηνοτρόφοι για το αυξημένο κόστος στις τιμές των κρεάτων, για επικείμενη έλλειψη γαλακτοκομικών, αλλά και για το «λουκέτο» που έχει μπει σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες.

Όπως δήλωσε ο κτηνοτρόφος Λευτέρης Αγγέλου στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», το αυξημένο και αβάσταχτο κόστος της παραγωγής έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών κτηνοτροφικών μονάδων.

«Έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλης, οι ζωοτροφές μας έχουν αυξηθεί κατά 100%-150%, η ενέργεια έχει αυξηθεί κατά 300%. Συνήθως όλα αυτά μπορούσαμε να τα απορροφήσουμε όταν γίνονταν οι ανάλογες ενέργειες από τις εταιρείας. Πλέον οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι η αγορά δεν μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω αύξηση, επομένως έχουν παγώσει οι τιμές», ανέφερε.

Όπως επισήμανε, κατά την περσινή χρονιά, το μηνιαίο κοστολόγιο για τη μονάδα του που διαθέτει 250 ζώα ανερχόταν στα 37.000 περίπου, ενώ φέτος οι δαπάνες ανέρχονται στα 46.000 ευρώ, τονίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι «βγαίνουν οριακά»: «Βγαίνουμε οριακά και γι’ αυτό δεν μπαίνουν νέοι στον κλάδο, γιατί αυτές οι επιχειρήσεις πλέον δεν μπορούν να κάνουν απόσβεση. Είναι τα κοστολόγια τόσο μεγάλα που δεν αξίζει να κάνει κάποιος τέτοιες επενδύσεις».<

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.iefimerida.gr πατώντας εδώ