Κυριακή
25
Φεβρουάριος
TOP

BeReal: Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που «διαλύει» τα φίλτρα και δείχνει τους… κανονικούς εαυτούς μας – Πώς λειτουργεί

Με τα timelines μας να κατακλύζονται καθημερινά από glossy εικόνες με την -φαινομενικά- τέλεια ζωή χρηστών και influencers, το πιο… πολυκατεβασμένο app στη Βρετανία τον Αύγουστο, το BeReal έρχεται να αλλάξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως τα ξέραμε. Φριζαρισμένα μαλλιά, κουρασμένα βλέμματα ή σημάδια ακμής- όσα, δηλαδή, μάς κάνουν κανονικούς ανθρώπους, έχουν τη θέση τους στην εφαρμογή, που θέλει να πείσει τους χρήστες της ότι η ομορφιά βρίσκεται παντού.

Πώς λειτουργεί

Το BeReal είναι μια εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών στην οποία μία φορά την ημέρα, σε τυχαία ώρα, κάθε χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση για να δημοσιεύσει μια φωτογραφία του περιβάλλοντός του μέσα σε χρονικό διάστημα δύο λεπτών. Δεν χρειάζεται να περιμένει τη στιγμή της ημέρας που οι συνθήκες ή το περιβάλλον θα είναι ιδανικά, ούτε να βρει, στις φωτογραφίες του, μία selfie που να τον κολακεύει. Πολλές φορές και το να βρίσκεται κανείς σε διακοπές ή σε κάποιο επιμελημένο χώρο δεν βοηθάει – η ειδοποίηση μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή- όσο φωνίζετε αντηλιακά, όσο βρίσκεστε το δωμάτιο ή στο λεωφορείο.

Οι χρήστες του BeReal μπορούν να δουν τις φωτογραφίες των άλλων μόνο αφού δημοσιεύσουν τις δικές τους. Η διαδικασία, σύμφωνα με την Guardian, έχει μία feelgood συντροφικότητα: εμπιστεύεσαι στους διαδικτυακούς σου φίλους τη ζωή σου, με όλα της τα ελαττώματα, και αυτοί σού δείχνουν τη δική τους.

Στην πραγματικότητα, κάθε post στην εφαρμογή είναι, όχι μία αλλά δύο φωτογραφίες. Καθώς οι χρήστες φωτογραφίζουν το περιβάλλον τους, η αντίστροφη κάμερα του κινητού τους, τραβάει μία selfie τους ίδιους. Ακόμα κι αν η αυτοπεποίθηση κάποιων είναι στα ύψη, υπάρχει μεγάλη περίπτωση (σύμφωνα και με τους νόμους του Μέρφι δηλαδή) να πρέπει να απαθανατιστούν τη στιγμή που φορούν το μπουρνούζι τους, ή είναι ιδρωμένοι και με τα ρούχα γυμναστικής τους. Υπάρχει και μία ακόμα σημαντική λεπτομέρεια στο BeReal: Δεν έχει φίλτρα.

Το χειρότερο (και καλύτερο όμως) δεν είναι αυτό. Αλλά το γεγονός ότι, η γωνία που χρειάζεται κανείς για να τραβήξει μία φωτογραφία συνεκτική με αυτό που έχει μπροστά του, έχει ως αποτέλεσμα τρομερά μη κολακευτικές selfies. Ρυθμίζοντας κανείς τη γωνία του τηλεφώνου του ώστε η selfie του να φαίνεται ωραία, όλοι το καταλαβαίνουν γιατί, ταυτόχρονα, η άλλη κάμερα θα δείχνει το ταβάνι.

Το Instagram μας έχει εκπαιδεύσει να επιδιώκουμε μια γυαλιστερή, εξιδανικευμένη φαντασίωση της ζωής- το BeReal, αντίθετα, μας δείχνει ότι η ομορφιά υπάρχει παντού: στη χαρά της καθημερινότητας, στους ανθρώπους που αγαπάμε – ανεξαρτήτως του αν φοράνε make up ή όχι.