Δευτέρα
18
Νοέμβριος
TOP

BofA – Η μετάλλαξη Δέλτα μειώνει τις προσδοκίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

Μόλις το ένα τέταρτο των παραγόντων και αναλυτών που συμμετείχαν σε μηνιαία έκθεση-σφυγμομέτρηση της Bank of America περιμένουν ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη εκτίμηση πως η μετάλλαξη Δέλτα έχει δημιουργήσει σκιές στην ανάκαμψη των οικονομιών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης αναπτυξιακών προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 13%, ήτοι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2020, σημειώνοντας θεαματική πτώση από το 91% που έφτανε τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, η πτώση από τον περασμένο μήνα, ήτοι την έκθεση του Αυγούστου, ανήλθε στις 14 μονάδες! Η νούμερο ένα αιτία θεωρείται η αναζωπύρωση της πανδημίας με σημείο αιχμής τη μετάλλαξη Δέλτα.

Χαμηλές οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη

Παράλληλα και οι προσδοκίες για την πορεία των εταιρικών κερδών έχουν υποχωρήσει, με την μηνιαία πτώση να φτάνει το 29% και το 22% των ερωτηθέντων να θεωρεί πως τα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να περιορίζονται τους επόμενους μήνες.

Πάντως, παρά την επιβάρυνση των μακροοικονομικών δεδομένων, οι εκτιμήσεις για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών παραμένει σχετικά θετική. Περίπου οι μισοί από τις πελάτες της BofA, με 840 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια, δεν βλέπουν δραστική πτώση των χρηματιστηριακών τιμών μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, που είναι το χαμηλότερο νούμερο από τον Ιανουάριο του 2018.

Αναφορικά με τη στάση των κεντρικών τραπεζών, πλέον περίπου το 84% των επενδυτών περιμένουν πως η Federal Reserve θα ξεκινήσει το tapering μέχρι τα τέλη της χρονιάς, αν και οι εκτιμήσεις για την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων έχει μετακινηθεί στο Φεβρουάριο του 2023 από το Νοέμβριο του 2022, της προηγούμενης ανάλογης έκθεσης της BofA.

Μάλιστα, περίπου το 82% των ερωτηθέντων «βλέπει» μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική από την Κίνα, σε σχέση με 44% τον Ιούλιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί από τις κεντρικές τράπεζες εκτιμάται πως έχουν δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες ρευστότητας διεθνώς από την περίοδο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007.

Πηγή: ot.gr