Τρίτη
29
Νοέμβριος
TOP

Χ. Παναγιωτοπούλου: «Σφάλμα η απόφαση του ΥπΑΑΤ -Άυλο κατοχυρωμένο περιουσιακό στοιχείο των παραγωγών η Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ»

Παρέμβαση και από την Τριφυλία για το θέμα με τις αρνητικές εξελίξεις γύρω από την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ με την Χάιδω Παναγιωτοπούλου να θέτει τα ουσιαστικά ζητήματα που αναδύονται από την απόφαση του ΥΠΑΑΤ, και, να δηλώνει πως και η ίδια συντάσσεται στην κοινή προσπάθεια που δρομολογείται στην βάση και της χθεσινής ευρείας σύσκεψης που έγινε στο δημαρχείο της Καλαμάτας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώνω την αντίθεσή μου στην εσφαλμένη πέρα για πέρα και μη σύννομη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επικυρώσει τη Υ.Α Αποστόλου και να καταχωρίσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμών.

Μια απόφαση που  δίνει το δικαίωμα από τη μια πλευρά  σε τρίτες χώρες με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής,  να τυποποιούν και να εξάγουν με το όνομα  Καλαμάτα Οlives, χωρίς να είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν την χώρα προέλευσης και από την άλλη σε εγχώριους εμπόρους  να μπορούν να εισάγουν πάμφθηνες ελιές από τρίτες χώρεςνα τις βαφτίζουν ελληνικές, να τις τυποποιούν και να τις εξάγουν, με βέβαιη συνέπεια, το ποιοτικό και πραγματικό προϊόν  «Ελιές Καλαμών ΠΟΠ», να μείνει στα αζήτητα μέχρι να εξαφανιστεί από την αγορά.

Η ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” στις Ελιές Καλαμών προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία από το 1993 και 1996 αντίστοιχα και αποτελεί άυλο κατοχυρωμένο περιουσιακό στοιχείο των παραγωγών. Για τους λόγους αυτούς και επειδή επί της ουσίας καταργείται τεχνηέντως η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Ελιά Καλαμάτας, και μάλιστα σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και της νομοθεσίας της Ε.Ε,  συντάσσομαι με την ομόφωνη απόφαση – ψήφισμα που προέκυψε από τη σημερινή 7-9-2022 ευρεία σύσκεψη, μετά από πρωτοβουλία του κ. Δήμαρχου Καλαμάτας κ. Αθανασίου Βασιλόπουλου, όλων των φορέων της Μεσσηνίας, Βουλευτών, δημάρχων, αυτοδιοικητικών εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, προέδρων ΣΥΜΕΠΟΠ κ.λ.π για την επιδίωξη είτε της οίκοθεν ανάκλησης από τον αρμόδιο υπουργό είτε της δικαστικής ακύρωσης της απόφασης αυτής και στηρίζω κάθε ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου  η «βασίλισσα» των ελληνικών ελιών να διατηρήσει το «θρόνο» που δικαίως διαχρονικά έχει και της αξίζει!

ΧΑΪΔΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ»

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ