Σάββατο
24
Φεβρουάριος
TOP

Χαρ. Δούκας: «Πλησιάζουμε σε σημείο καμπής» – Αναγκαιότητα τα νέα σχέδια θωράκισης – (video)

Ξηρασίες, παρατεταμένης διάρκειας καύσωνες που με τα χρόνια έχουν πενταπλασιαστεί σε διάρκεια και αέρηδες συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, που είναι πιο αισθητές από ποτέ άλλοτε, σύμφωνα με τον Χάρη Δούκα. Σε αυτούς τους λόγους ο Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ απέδωσε τις πυρκαγιές «πολύ μεγάλης έντασης και έκτασης» και πλέον όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε ταχέως «σε σημείο καμπής» αναφορικά με το κλίμα και τις επιπλώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Μιλώντας στην τηλεόραση Best ο κ. Δούκας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «Η Μεσόγειος θεωρείται κλιματικό hot spot, με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλες περιοχές του πλανήτη.»

Παράλληλα επισήμανε πως «για να δημιουργηθούν συνθήκες ανθεκτικότητας απαιτούνται νέα σχέδια θωράκισης από ακραία φαινόμενα», μια συνολική ανακατεύθυνση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Νέα μοντέλα πρόληψης και νέα σχέδια θωράκισης των πόλεων από τα ακραία φαινόμενα, αναφερόμενος στην λεγόμενη «πράσινη ατζέντα».