Πέμπτη
8
Δεκέμβριος
TOP

Χαρά αλλά και οργή για τη σταφίδα το δικό μας “μαύρο χρυσό”

Χθες το απόγευμα (Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022) βρέθηκα στο Αιγιο μετά από πρόσκληση των διοργανωτών(Παναιγιάλειος Συνεταιριστική Ένωση, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών και Δημόκριτος) και παρακολούθησα την πολύ σημαντική επιστημονική ημερίδα στην οποία παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα πολύχρονων επιστημονικών ερευνών για τα μεγάλα οφέλη που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση καθημερινά μαύρης σταφίδας.Συνιστώμενη ποσότητα 36 γραμμάρια (είναι δύο κουταλιές της σούπας).
Συγκεκριμένα τονίστηκε από τους εκλεκτούς επιστήμονες ότι η μαύρη σταφίδα έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικες ιδιότητες και είναι η πιο πλούσια τροφή σε κάλιο. Σχεδόν διπλάσια από τη μπανάνα. Συνεπώς συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αθυροματικης πλάκας και στη μείωση της πίεσης συνεπώς έχει ισχυρή καρδιοπροστατευτικη δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε δύο κουταλιές της σουπας μαύρη σταφίδα καθότι εχει πολύ φρουκτόζη. Οι καινούργιες έρευνες κατέληξαν ότι εκτος από αυτά τα σημαντικότατα οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού Η κατανάλωση μαύρης σταφίδας μας προφυλάσσει απότξς νευροεκφιλιστικές παθήσεις και πιο συγκεκριμένα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον και επιπλέον λειτουργεί και θεραπευτικά στα αρχικά στάδια.
Αξίζουν πολλά πολλά συγχαρητήρια στον Επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, τον αγαπητό φίλο καθηγητή Διατροφής του Χαρακοπείου Πανεπιστημίου τον Βάιο Καραθάνο και σε όλη την επιστημονική ομάδα και ιδιαίτερα στις καθηγήτριες κ.κ.Αγγελική Χρόνη.,Κατερίνα Δερμών, Ελένη Φαναριώτη Αντωνία Χίου και Παρασκευή Βασιλακοπουλου όπως και σε όλα τα παιδιά ερευνητές. Φυσικά τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλο το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Δημόκριτο .Πολλά πολλά επίσης συγχαρητήρια

ανήκουν και στο Συντονιστή της Έρευνάς τον αγαπητό φίλο Μιχάλη Καρβέλα ( Michael Karvelas ) που αγαπάει και αυτός πολύ τη σταφίδα και φυσικά στην Παναιγιάλειο Συνεταιριστική Ένωση και στη Διοίκηση της που στηρίζει και χρηματοδοτεί την Επιστημονική Έρευνα.

Νιωθω λοιπόν πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διότι όταν το 2013 με την ιδιότητα του βουλευτή γνώρισα τον Βάιο το Καραθανο στήριξα το έργο του και πίστεψα στην αξία του
Συγχρόνως όμως νιώθω μεγάλο θυμό και οργή που αυτή την Ελληνική Σούπερ υπερτροφή την οδηγει στον αφανισμό η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι νεκροθάφτες υπουργοί της δηθεν ” Αγροτικής Ανάπτυξης ” Λίβανος πριν και Γεωργαντάς τωρα οι οποίοι οδηγούν τους σταφιδοπαραγωγους να ξεριζώσουν τη σταφίδα. Παροτι υπήρξαν και στο κυβερνητικό κόμμα φωτεινές εξαιρέσεις βουλευτών που στήριξαν τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγων. ( Οι κ.κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Κώστας Τζαβάρας και Ιάσων Φωτήλας ) .Όμως ο κ.Μητσοτάκης και οι υπουργοί του επέλεξαν το δρόμο να καταστρέψουν τους σταφιδοπαραγωγους. Για αυτό όχι μόνο οι σταφιδοπαραγωγοί αλλα και όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να καταδικάσουν πολιτικά την άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί καταστρέφει την Ελληνική ΣΟΎΠΕΡ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα για τους σταφιδοπαραγωγούς μέσα από τους αγροτικούς τους συλλόγους τους συνεταιρισμούς τους και τη Παναιγιαλειο Ένωση .Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να τους στηρίξουν όλοι οι πολίτες και φυσικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να λυσει επιτελους το προβλήματα των αποθεμάτων των προηγούμενων ετών και να στηρίξει το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγων διότι βρισκόμαστε στο και 10 και ούτε χρόνος ούτε αύριο υπάρχει .
Θανάσης Πετράκος