Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Χρέη στους Δήμους: Ποιες οφειλές διαγράφονται – ποιες θα ενταχθούν στις 72 δόσεις

Τη βεντάλια της έκτακτης ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση εντάσσοντας σε αυτή και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της τελευταίας διετίας που έχουν οι πολίτες στους Δήμους ενώ με νέα ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών διαγράφονται παλαιά χρέη και μειώνεται στα 5 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των «φρέσκων» οφειλών προς τους ΟΤΑ.

Το ενδεχόμενο επέκτασης της νέας ρύθμισης και για τα χρέη στους δήμους άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας (στο Σκάι)  αναφέροντας ότι η  ρύθμιση των 36-72 δόσεων «αφορά και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και θα επιδιώξουμε να επεκταθεί και για τα χρέη στους Δήμους».

Εφορία: 6 στους 10 οφειλέτες έχουν χρέη έως 500 ευρώ

Απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και πρόστιμα της τελευταίας διετίας εξετάζεται να ρυθμιστούν υπό προϋποθέσεις σε έως 72 μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπεται και για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ταμεία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου και αφορά όσους δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι  30 ευρώ ενώ το ετήσιο επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 4,37% και ανεβαίνει στο 5,87% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 37 – 72 μηνιαίες  δόσεις.

Διαγραφή χρεών

Την ίδια ώρα, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή διαγράφονται παλαιά χρέη και μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των νέων οφειλών προς ΟΤΑ σε  5 χρόνια. Η ρύθμιση αφορά απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους,  πρόστιμα, προσαυξήσεις οι οποίες με το σημερινό καθεστώς  μένουν «ζωντανές» ακόμη και για δεκατέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή τα οποία που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας 5 ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.ot.gr πατώντας εδώ