Παρασκευή
24
Μάιος
TOP

Χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τις διαταραχές ύπνου

Η συμπλήρωση, κατά μέσο όρο, 7-9 ωρών ύπνου τη νύχτα αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη για την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Τόσο η αϋπνία όσο και οι διαταραχές ύπνου μπορεί να επιφέρουν επιπτώσεις στην συγκέντρωση, την διάθεση και την παραγωγικότητα μας.

Το αυξανόμενο στρες και το άγχος, τα ακανόνιστα ωράρια εργασίας (π.χ. κυλιόμενες βάρδιες), η μη τήρηση σταθερών ωρών ύπνου ή αφύπνισης, ο αυξημένος χρόνος που αφιερώνουμε στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων μας και των υπολογιστών, είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που μπορεί να μας στερήσουν έναν καλό βραδινό ύπνο. Ως επακόλουθο είναι η απορρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού, δηλαδή των κιρκάδιων ρυθμών.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να βελτιώσετε τον ύπνο σας και να νιώθετε πιο ευδιάθετοι την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με την δρ. Janet Kennedy, κλινική ψυχολόγο και ειδικό στη θεραπεία διαταραχών ύπνου.

Περιορίστε τον χρόνο σε κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές

Η έκθεση στο φως των κινητών τηλεφώνων ή στους υπολογιστές ενοχοποιείται κυρίως για τις διαταραχές ύπνου. Επομένως, πρέπει να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσετε για ύπνο.

Μάλιστα, η κλινική ψυχολόγος συνιστά να χρησιμοποιήσετε ένα ξυπνητήρι και να φορτίσετε το κινητό σας σε άλλο χώρο του σπιτιού από το υπνοδωμάτιο.

«Είμαστε πολύ συνδεδεμένοι με τα τηλέφωνά μας και άλλες συσκευές, οι οποίες μπορεί να αποσπούν την προσοχή όταν προσπαθούμε να πέσουμε για ύπνο κάθε βράδυ. Ένας πολύ καλός τρόπος για να μείνετε μακριά από τη συσκευή είναι να την αφήσετε σε διαφορετικό δωμάτιο πριν πέσετε για ύπνο» λέει η δρ Kennedy.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.newsit.gr πατώντας εδώ