Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλά για τα εμβόλια κατά της Covid-19 και της γρίπης και διευκρινίζει ποιες είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν.

Δεν μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αν τα κάνουμε ταυτόχρονα

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούμε να τα κάνουμε ταυτόχρονα την ίδια μέρα. Το ένα στο ένα χέρι, το άλλο στο άλλο χέρι. Δεν μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αν τα κάνουμε ταυτόχρονα, ούτε αυξάνονται οι επιπλοκές. Μάλιστα να σας πω ότι αν είναι κάποιος άτυχος, για παράδειγμα, και κάνει πυρετό μετά από το εμβόλιο της γρίπης ή πυρετό μετά το εμβόλιο της covid-19 κάνοντας τα ταυτόχρονα θα κάνει μια φορά πυρετό» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε άλλο σημείο ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «δεν σημαίνει ότι αν κάνω πυρετό αντιδρά οργανισμός μου καλά και θα κάνω ανοσολογική απόκριση, ενώ αν δεν κάνω πυρετό ή κάποιο σύμπτωμα δεν έγινε καλά, ας το πούμε έτσι, ανοσολογική απόκριση και δεν είμαι προστατευμένος. Δεν έχουν καμία σχέση οι όποιες μικρές παρενέργειες παθαίνουμε».

«Από όταν έγινα γιατρός κάθε χρόνο κάνω το καινούριο, ετήσιο εμβόλιο της γρίπης»

«Εγώ κάνω κάθε χρόνο από τότε που έγινα γιατρός το εμβόλιο της γρίπης. Θα ήτανε πολύ ψυχολογικά παράξενο να λέω στον εαυτό μου “πάω να κάνω την τριακοστή τρίτη δόση του εμβολίου της γρίπης”. Κάθε χρόνο λοιπόν κάνω το καινούριο, το ολοκαίνουργιο εμβόλιο της γρίπης, το οποίο είναι ετήσιο, το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο, αλλάζει για να καλύπτει τα στελέχη που κυκλοφορούν. Άρα κάθε χρόνο κάνω το εμβόλιο της γρίπης» τόνισε.

Επιπλέον, πρόσθεσε τα εξής: «Ο γιος μου, δόξα τω Θεώ είναι ένα υγιέστατο παιδί 13 ετών, κάνει το εμβόλιο της γρίπης από έξι μηνών, με βάση και τη σύσταση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας που λέει ότι είναι καλό, όχι απαραίτητο, να εμβολιάζεται για τη γρίπη. Άρα εδώ τώρα πλέον έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που κάποιες ομάδες ανθρώπων πρέπει σίγουρα να κάνουν το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό γι’ αυτούς να κάνουν το εμβόλιο.

Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν οι άνω των 60, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα

Στη συνέχεια ο καθηγητής εξήγησε γιατί οι ηλικιωμένποι είναι καλό να εμβολιαστούν.

«Τα εμβόλια έχουν φτιαχτεί για να μας προστατεύουν»

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε: «Όχι είναι υποχρεωτικό με την έννοια της υποχρεωτικότητας, μην παρεξηγηθούμε, είναι απαραίτητο για την υγεία τους να κάνουν το εμβόλιο έτσι και αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι, αυτοί που είναι πάνω από 60, αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Και κάποιοι, όλοι οι υπόλοιποι, θα ήταν πάρα πολύ καλό να κάνουν το εμβόλιο και του covid και της γρίπης. Να σας πω ότι τα εμβόλια έχουν φτιαχτεί για να μας προστατεύουν και να μειώνουν την πιθανότητα αν κολλήσουμε να νοσήσουμε βαριά».

Κατά μέσο όρο πεθαίνουν 50 ασθενείς κάθε εβδομάδα

«Για τον covid να πω ότι την προηγούμενη βδομάδα, που είχαμε και μία σχετική μείωση των κρουσμάτων, ήμασταν κάτω από τις χίλιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, είχαμε όμως 63 νεκρούς και κάθε βδομάδα χάνουμε 50 κατά μέσο όρο συνανθρώπους μας εδώ και πολλές εβδομάδες. Άρα όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να μειώσουμε αυτές τις απώλειες».

Κλείνοντας ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «οι ηλικιωμένοι θα κάνουν το ενισχυμένο της γρίπης, το τονίζω το ενισχυμένο της γρίπης που γίνεται με συνταγογράφηση από γιατρό».

Πηγή: in.gr