Παρασκευή
23
Φεβρουάριος
TOP

Διαφοροποιείται ριζικά το πολιτικό σκηνικό -Η αποχή, η πρώτη Κυριακή, το τέλος της ανοχής και η παρατεταμένη αστάθεια (video)

Η τραγωδία των Τεμπών αποτελεί ένα ορόσημο τόσο για το πολιτικό σύστημα όσο και για την ίδια την κοινωνία. Η κοινωνία των συναισθημάτων της οργής, της οδύνης, του θυμού και της απογοήτευσης ανατρέπει τα πάντα. «H απογοήτευση οδηγεί αρκετούς στο να πηγαίνουν στη λεγόμενη γκρίζα ζώνη της αποχής», σημειώνει η έγκυρη Πολιτική Αναλύτρια της RASS, Μαρία Καρακλιούμη, η οποία αναφέρει πως πολλοί πλέον πολίτες «εμφανίζονται πρόθυμοι στο να απέχουν από την διαδικασία».

«Η βασική ανατροπή είναι ότι θα πάμε σε εκλογές σε διαφορετική ατμόσφαιρα από αυτή με την οποία οδεύαμε», σημειώνει για να δείξει την διαφοροποίηση της κατάστασης μετά το τραγικό δυστύχημα ο Μανώλης Κοττάκης. Ο Διευθυντής της «Εστίας» ανέφερε πως το τέλος της ανοχής προς την κυβέρνηση είναι ένα άλλο κρίσιμο σημείο όπου η «έξωθεν καλή μαρτυρία της κυβέρνησης χάθηκε και μπήκαμε σε μια ατμόσφαιρα καχυποψίας, όπου η ανοχή έλαβε τέλος», προσθέτοντας παράλληλα πως «τα γεγονότα είναι εκείνα που θα καθορίσουν τις διάφορές».

Η ανάγνωση της όλης κατάστασης εμπεριέχει πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία των πραγμάτων πλέον. Ο κ. Κοττάκης εκτίμησε πως «κάθε αποτέλεσμα πλέον ακόμη και η αυτοδυναμία μιας έδρας, στην αστάθεια οδηγεί. Γιατί το βασικό πλέον δεν θα είναι η αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο αλλά το να έχει και αυτοδυναμία στους δρόμους, γενικότερα δηλαδή». Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από τα όσα στοιχειοθετημένα πρόσθεσε η κα Καρακλιούμη αναφερομένη στην αστάθεια που είχε ήδη συσσωρευτεί και στην «ηλεκτρική καρέκλα Μητσοτάκη ακόμη και πετύχαινε την αυτοδυναμία» με τον ίδιο να αναφέρεται στην εξέλιξη ενός σκηνικού παρατεταμένης αστάθειας «με το πολιτικό σύστημα να είναι σε ένα νέο κύκλο ανάταξης και επανακαθορισμού ο οποίος σε έναν βαθμό θα ολοκληρωθεί στις ευρωεκλογές».

Η Πολιτική Αναλύτρια της RASS ακολούθως εστίασε στο πλήγμα της εικόνας στη διαχειριστική ικανότητα που ήθελε να προβάλει η κυβέρνηση στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και στάθηκε στο δίλημμα με το οποίο θα πάμε στις εκλογές. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει -που δεν είμαι και ιδιαιτέρως σίγουρη πως θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο- να προσωποποιήσει την ευθύνη στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη τότε θα μπορούσε να κλονίσει την πολιτική του παρουσία. Και ξέρετε τα αποτελέσματα τα δίνουν οι ψηφοφόροι οι οποίοι δεν είναι… δεδομένοι στα κόμματα και μπορούν να μετακινηθούν».

Και οι δύο πάντως εστίασαν στα ζητήματα που ανακύπτουν και τις προϋποθέσεις δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Και τα… κουκιά του σχηματισμού εξαρτώνται από το ποσοστό των κομμάτων που θα… μείνουν εκτός Βουλής. Και από την άλλη οι αστάθμητοι παράγοντες όπως η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και της… συμπεριφοράς της απέναντι στη χώρα μας είναι ενεργή που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτε.

Πάντως η κουβέντα ανοίγει σε πολλά επίπεδα κρίσεων όπως και για την επόμενη σελίδα στη ΝΔ.

Χαρακτηριστικές οι αναφορές και τα όσα προσεγγίστηκαν στην εκπομπή «διάλογοι» της τηλεόρασης BEST.