Σάββατο
24
Φεβρουάριος
TOP

Διαμαρτυρία των επαγγελματιών για την εικόνα σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας (video)

Πρόκειται για μια από τις περιοχές εκείνες που δέχονται έναν τεράστιο όγκο επισκεπτών, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη χώρα μας. Στην ζώνη της Πυλίας που οδηγεί στο Πετροχώρι και τα γύρω χωριά και σε φημισμένες παραλίες -όπως αυτήν της Βοϊδοκοιλιάς- πολλά δεν έχουν γίνει και εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται και ζητούν να βελτιωθεί η πρόσβαση και να υπάρξουν παρεμβάσεις άρσης της επικινδυνότητας σε αρκετά σημεία του δρόμου, ενώ θέτουν παράλληλα και μια σειρά από θέματα, καθότι όπως αναφέρουν η εικόνα αυτή δεν είναι τιμητική για ένα τόσο υπέροχο τουριστικό μέρος.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμοι κύριοι

Με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρία, σας επισημαίνουμε τα εξής:

Εν όψει της τουριστικής σεζόν 2023 παραμένουν άλυτα σοβαρά διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες της περιοχής μας και τα οποία αφορούν πρωτίστως την ασφάλεια όλων μας, αλλά και τις ανάγκες που προκύπτουν από την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, εντός των ορίων του Δήμου Πύλου Νέστορος και συγκεκριμένα στις παραλίες:  Βοϊδοκοιλιάς, Αλμυρόλακας, Κολοπανάς, Πετροχωρίου, Καπνίστρας, Ρωμανού και Μπούκας.

Δυστυχώς,  ακόμη και σήμερα σε μια πολυδιαφημισμένη περιοχή , αφ΄ ενός μεν λόγω των επενδύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια  και αφ΄ ετέρου λόγω της ύπαρξης της Βοϊδοκοιλιάς που είναι ένα  από τα ισχυρότερα και διεθνώς αναγνωρισμένα τοπόσημα  της Μεσσηνίας δεν  έχουν λυθεί βασικά και καίρια  ζητήματα  υποδομών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι δεν έχει ληφθεί μέριμνα  ώστε να υπάρχει έστω και  μια βιοχημική τουαλέτα στην παραλία της Βοιδοκοιλιάς ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εκατοντάδων λουόμενων που καθημερινά συρρέουν στην παραλία.

Συγκεκριμένα  τα προβλήματα τα οποία χρίζουν άμεσης επίλυσης είναι τα εξής:

  1. Το πλήρως υποβαθμισμένο και ακατάλληλο  οδικό δίκτυο (από τον κόμβο Λαδά προς όλες τις παραλίες)  το οποίο όχι απλά δυσχεραίνει τις μετακινήσεις όλων όσων κινούνται σε μια με μεγάλης έκτασης περιοχή με επιχειρήσεις (τουριστικές & αγροτικές), καταστήματα εστίασης και καταλύματα αλλά ταυτόχρονα είναι και η αιτία τροχαίων ατυχημάτων που σημειώνονται καθημερινά ειδικά τους μήνες αιχμής . Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια το οδικό αυτό δίκτυο χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό ποδηλατών χωρις όμως  να έχει διαμορφωθεί ένας ασφαλής ποδηλατόδρομος.

 Είναι προφανές ότι  υπάρχει  κίνδυνος για την ασφάλεια όλων των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε δυστυχώς συχνά τροχαία ατυχήματα, τα οποία πρωτίστως τα επισημαίνουμε για να μην προκύψει κάποιο σοβαρότερο ( πολλώ δε μάλλω απώλεια ανθρώπινης ζωής ) αλλά και δευτερευόντως γιατί η παντελής έλλειψη φροντίδας του επαρχιακού αυτού δικτύου λειτουργεί  δυσφημιστικά και αποτρεπτικά για το σύνολο του Δήμου μας και τους επικεφαλής αυτού. Τα μηνύματα που έχουμε από τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες είναι άκρως ανησυχητικά. Πρέπει να ενεργήσετε άμεσα, έτσι ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες βελτιώσεις στην οδοποιία στο πλέον άμεσο χρονικό διάστημα. Εκτός από την προβληματική ασφαλτόστρωση έντονο είναι και το πρόβλημα  που δημιουργούν  τα κλαδιά από τα δέντρα που εμποδίζουν τη διέλευση των λεωφορείων και των μεγάλων οχημάτων καθώς και η πυκνή βλάστηση δεξία και αριστερά του οδοστρώματος που εμποδίζει την ορατότητα των οδηγών. Συνοψίζοντας αιτούμεθα την διαπλάτυνση των δρόμων που οδηγούν στις παραλίες , την ασφαλτόστρωση αυτών όπου αυτό θεωρείται σκόπιμο  και τον καθαρισμό των χωραφιών δεξιά και αριστερά του δρόμου ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή διέλευση των οχημάτων , των πεζών και τον ποδηλατών.

  1. Η ανυπαρξία Δημοτικού φωτισμού στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου στην περιοχή μας , καθιστά την κυκλοφορία οχημάτων,  ποδηλατών  και πεζών ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά τις νυχτερινές ώρες. Πέραν τούτου όμως καθιστά και  τους κατοίκους (μόνιμους και επισκέπτες) εύκολη λεία κάθε επίδοξου διαρρήκτη. Να σημειωθεί ότι τα περιστατικά κλοπών έχουν αυξηθεί σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες τόσο σε σπίτια όσο και σε αυτοκίνητα ιδιαίτερα στην περιοχή της Βοιδοκοιλιάς .
  2. Η αποκομιδή των σκουπιδιών είναι εξόχως προβληματική ιδιαίτερα τους μήνες υψηλής τουριστικής κίνησης με σημαντικές ελλείψεις σε κάδους ιδιαίτερα στα σημεία που βρίσκονται κοντά σε επιχειρήσεις εστίασης  και σε καταλύματα.  Πρέπει πάση θυσία  να αυξηθεί η συχνότητα της αποκομοδής των απορριμάτων καθώς υπάρχει  σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που εντείνεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ας επισημάνουμε επίσης ότι η σύγχρονη εποχή κάνει επιτακτική την ανάγκη για ανακύκλωση κάτι που είναι παντελώς άγνωστο στην περιοχή μας.

4.Το ζήτημα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας όπως αυτό αναφέρθηκε και παραπάνω (κλοπές, διαρρήξεις κλπ) ταλανίζει τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Η ανυπαρξία περιπολιών  εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας ή όποιας εν πάση περιπτώσει Αρχής (Δημοτικής – Τουριστικής  Αστυνομίας) δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας σε όλους και λειτουργεί αρνητικά προς κάθε κατεύθυνση.

  1. Η ανυπαρξία Δημοτικής ή γενικότερα Αστικής Συγκοινωνίαςείναι απαγορευτική για την πρόσβαση των ανήλικων νέων, αλλά και όλων των συμπολιτών μας οι οποίοι δεν διαθέτουν μέσο μετακίνησης. Το θέμα βέβαια απασχολεί και αρκετούς υπερήλικες συμπολίτες μας, οι οποίοι είτε δεν διαθέτουν μέσο μεταφοράς είτε και σε συνδυασμό  με την επικινδυνότητα των δρόμων  να μην μετακινούνται, ώστε να μπορούν να χαίρονται τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας. Ακόμη και επισκέπτες οι οποίοι διαμένουν σε ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής αν δεν έχουν ιδιωτικό μέσο μεταφοράς, παραμένουν ουσιαστικά έγκλειστοι και τα παράπονα τους φαίνονται ακόμα και σε ιστοσελίδες, όπου δυστυχώς είναι κι αυτός  ένας ακόμα αποτρεπτικός λόγος για να επισκεφθούν την περιοχή μας.
  2. Τα προβλήματα στην ύδρευση και οι συνεχείς διακοπές νερούσε αρκετές  κοινότητες καθιστά την κατάσταση ανυπόφορη  κατά τους θερινούς μήνες  και μια από τις προτάσεις μας είναι η αγορά και εγκατάσταση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής μιας δεξαμενής inox χωρητικότητας 100-150 τόνων, έστω ως μια προσωρινή  λύση του προβλήματος.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Η αίσθηση όλων μας είναι ότι βρισκόμαστε σε μια άγονη γραμμή για την οποία η Πολιτεία δεν δίνει καμία σημασία, την ώρα που κάποιοι ευαγγελίζονται  ότι βρισκόμαστε σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης και μάλιστα ύστερα και από τη ύπαρξη  νέων ισχυρών brands στην περιοχή, που όμως δεν έχουν φροντίσει καθ’ όλου για όλα αυτά τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα του τόπου μας .

Σας καλούμε λοιπόν έστω και σήμερα που βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν να σκύψετε πάνω από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες του Δήμου σας και να φροντίσετε – όπως εξάλλου δεσμευτήκατε προεκλογκά- για την άμεση επίλυση αυτων. Κάντε έστω και καθυστερημένα μια προσπάθεια να σταθείτε στο πλευρό των δημοτών σας , η καθημερινότητα των οποίων έχει ήδη καταστεί δυσβάσταχτη ύστερα από 3 χρόνια   πανδημίας αλλά και 2 χρόνια  ενεργειακής κρίσης  .

Κατόπιν όλων αυτών, αιτούμεθα όπως συγκληθεί άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να παραστούμε   αυτοπροσώπως ενώπιον Σας και  να μπορέσουμε να αναπτύξουμε εκτενώς τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

.

Με εκτίμηση

Οι επαγγελματίες της περιοχής