Η καρδιά της Αυτοδιοίκησης χτυπά στην Καλαμάτα, με περισσότερους από 2.000 εκπροσώπους από όλη τη χώρα να στρέφουν το βλέμμα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, όπου ανοίγει μια κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον των δήμων. Στο τραπέζι μπαίνουν τα οικονομικά αδιέξοδα, η υποστελέχωση και η ανάγκη για μια νέα, ισχυρή και ουσιαστικά ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Best, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, στέλνει σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές της Καλαμάτας και την επιτακτική ανάγκη για νέες υποδομές.
«Για να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση, με σημερινές τιμές, να ισοσκελίσει αρμοδιότητες, πόρους και υπηρεσίες, θέλει ακόμα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα», υπογράμμισε ο κ. Καφαντάρης, προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου και των διεκδικήσεων προς την κυβέρνηση. Όπως σημείωσε, παρά τη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια, οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες και οι δημοτικοί προϋπολογισμοί εξακολουθούν να πιέζονται. «Έχουν γίνει βήματα, δεν έχουν γίνει όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ζητούμενο είναι να περάσει η Αυτοδιοίκηση σε μια νέα εποχή, με επαρκείς πόρους, σαφείς αρμοδιότητες και υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών. «Πρέπει να δούμε λίγο και πώς λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση και τι Αυτοδιοίκηση έχουμε», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα μοντέλο που θα προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
«ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, το οποίο, όπως εξήγησε, επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των δήμων και την εξυπηρέτηση των πολιτών. «Έχουν φύγει πάνω από 40 χιλιάδες εργαζόμενοι από την Αυτοδιοίκηση», ανέφερε, κάνοντας λόγο για σημαντικά κενά, ιδιαίτερα σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως οι μηχανικοί.
Μάλιστα, σημείωσε ότι ακόμη και όταν προκηρύσσονται θέσεις, συχνά δεν καλύπτονται, καθώς οι αποδοχές δεν ανταποκρίνονται στο αυξημένο κόστος ζωής, ειδικά στην περιφέρεια. «Το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Πρέπει να δούμε ένα μισθολόγιο στο Δημόσιο ώστε να είναι ελκυστικό», υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι χωρίς επαρκές προσωπικό δεν μπορούν να παρέχονται οι υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.
ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Πέρα από τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, ο κ. Καφαντάρης στάθηκε στη σημασία της διοργάνωσης για τη Μεσσηνία, επισημαίνοντας ότι η συγκέντρωση περισσότερων από 2.000 αυτοδιοικητικών δημιουργεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα σε μια περίοδο που παραδοσιακά η τουριστική κίνηση είναι περιορισμένη.
Όπως ανέφερε, ξενοδοχεία που επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος Οκτωβρίου παρέμειναν ανοιχτά, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους συνέδρους, ενώ εκτίμησε ότι το οικονομικό αποτύπωμα της διοργάνωσης μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα για τις ανάγκες της πόλης. «Η Καλαμάτα χρειάζεται επειγόντως ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο», τόνισε, εξηγώντας ότι οι υφιστάμενες υποδομές δεν επαρκούν για τη φιλοξενία τόσο μεγάλων διοργανώσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι απαιτείται κοινός σχεδιασμός από τον Δήμο, τους δημόσιους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε η περιοχή να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της και να διεκδικήσει μεγαλύτερες διοργανώσεις τα επόμενα χρόνια.
ΑΝΟΙΧΤΌ ΤΟ ΕΝΔΕΧΌΜΕΝΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΉΣΕΩΝ
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι το συνέδριο δεν αποτελεί απλώς μια καταγραφή προβλημάτων, αλλά μια ευκαιρία να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και να ζητηθούν δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία. Όπως ανέφερε, στις εργασίες αναμένεται να συμμετάσχουν υπουργοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, με την Αυτοδιοίκηση να διεκδικεί απαντήσεις για τη χρηματοδότηση, το προσωπικό και τις αρμοδιότητές της.
«Αν δεν ακούσουμε κάτι, μπορούμε να δούμε και κινητοποιήσεις από την Αυτοδιοίκηση», προειδοποίησε, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι δήμοι χρειάζονται άμεσες λύσεις και όχι μόνο εξαγγελίες. Το ζητούμενο, όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις του, είναι αν η συζήτηση στην Καλαμάτα θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.