Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Δήλωναν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και δαπάνες ακόμη και 300.000 ευρώ

Ειδοποιητήρια ελέγχου στους πρώτους 800 φορολογούμενους οι οποίοι εντοπίστηκαν να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ αλλά οι δαπάνες τους να ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ φτάνοντας ακόμη και στα 300.000 ευρώ έστειλε η ΑΑΔΕ.

Είναι τα πρώτα ειδοποιητήρια που προκύπτουν στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με «στόχευση» σε όσους εμφανίζουν πολύ χαμηλό εισόδημα και πολύ υψηλές δαπάνες. Είναι το τελευταίο βήμα της έρευνας για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους οι οποίοι πλέον αν δεν δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που έχουν δαπανήσει, θα κληθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που αναλογούν για την απόκρυψη εισοδημάτων.

Δεν θα είναι μόνο αυτός ο αριθμός που θα βρεθεί στην ίδια θέση. Συνολικά, από τους 440.000 φορολογούμενους που αρχικά εντοπίστηκαν να έχουν μεγάλες διαφορές εσόδων – δαπανών, η προσοχή επικεντρώθηκε σε 20.000 καθώς σε αυτούς οι αρνητικές αποκλίσεις (περισσότερες δαπάνες από έσοδα) υπερέβαιναν ακόμη και τα 200.000 με 300.000 ευρώ. Σε πρώτη φάση, οι φορολογούμενοι καλούνται για εξηγήσεις καθώς πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο η απόκλιση να οφείλεται σε κάποιο λάθος που μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί από την πλευρά του φορολογούμενου.

Σήμερα, προγραμματίζεται να δημοσιευτεί και η τροπολογία που θα προβλέπει τα πρόστιμα για όσους θα παραβιάσουν το πλαίσιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Προωθούνται πρόστιμα τριών ταχυτήτων με τα βαρύτερα να καταλογίζονται στις εταιρείες λογισμικού που δεν θα παρέχουν το υπόβαθρο για τη διασύνδεση ενώ οι επαγγελματίες που θα δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση επίσης θα αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα. Τα χαμηλότερα ποσά (1500 ευρώ)θα καταλογίζονται σε πρώτη φάση σε αυτούς που ασκούν ένα από τα 35 επαγγέλματα τα οποία για πρώτη φορά θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS.

πηγη moneyreview.gr