Παρασκευή
15
Νοέμβριος
TOP

Δημ. Τζωρτζίνης για Προσωπικό Γιατρό: «Πρόχειρη λύση ώστε να καλύψει με άσπρες μπλούζες χωρίς να έχει δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες – Δεν υπάρχουν γιατροί» (video)

Τα μεγάλα κενά και οι αλλαγές που επιχειρούνται στη νέα προσπάθεια εφαρμογής του Προσωπικού Γιατρού στην Ελλάδα, μετά τις τρεις προσπάθειες διαχρονικά που δεν ευόδωσαν καρπούς. Σχολιάζοντας το θέμα με παρέμβασή του στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης Best, ο Δημήτρης Τζωρτζίνης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνία, τόνισε πως το μέτρο κατά το παρελθόν έχει αποτύχει, με την πιο πρόσφατη προσπάθεια να οδηγεί στο συμπέρασμα πως «δεν είναι λειτουργικός, δεν είναι βιώσιμος. Γίνεται μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί(..) Ο θεσμός είναι χρήσιμος για να μπορέσει το σύστημα υγείας να έχει μια ανανέωση», σημείωσε.

Τόνισε δε πως βασικό ζητούμενο  για να «δουλέψει» ο προσωπικός Γιατρός είναι «να βρεθούν οι προσωπικοί γιατροί» εστιάζοντας σε μια σειρά από τροχοπέδες που παρατηρούνται σήμερα.

Βάσει του σχεδίου νόμου ο Προσωπικός Γιατρός αφορά σε Παθολόγους και γενικούς γιατρούς για τους ενήλικες, σε παιδιάτρους για παιδιά κάτω των 16 ετών, ωστόσο ο αριθμός αυτός για να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες δεν επαρκεί. «Προφανώς δεν υπάρχει ο αριθμός των γιατρών για να καλύψει τις ανάγκες» με τους αγροτικούς γιατρούς και τους άνευ ειδικότητας να μπαίνουν στην εξίσωση γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους καθώς «μειώνει την ποιότητα παροχών υγείας, ειδικά την ύπαιθρο» και όχι τόσο στα μεγάλα αστικά, με τον Δημήτρη Τζωρτζίνη να χαρακτηρίζει την νέα αυτή προσπάθεια ως «μια πρόχειρη λύση ώστε να καλύψει με άσπρες μπλούζες χωρίς να έχει δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες. Αυτό δεν είναι μια καλή λύση», με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Μεσσηνίας να αναφέρεται στη συνέχεια σε αριθμούς με παράδειγμα το νομό Μεσσηνίας. «Για να γραφτούν οι 180 χιλιάδες που είναι ο νομός, θα πρέπει να υπάρχουν 90 γιατροί -ανά δυο χιλιάδες- δεν υπάρχουν!» θέτοντας το ερώτημα: «Πως θα γραφτούν όλοι αυτοί οι πολίτες;»