Έντονη ανησυχία για την αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τα ημερήσια κρούσματα έχουν για ακόμα μια φορά προσεγγίσει επίπεδα ρεκόρ στη Γηραιά Ηπειρο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, άλλοι 500.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από COVID-19 μέχρι τον Φεβρουάριο. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την περιφέρεια της Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, αποδίδοντας την πανδημική έκρηξη στη χαλάρωση των περιορισμών και στην ανισομερή εμβολιαστική κάλυψη, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να επιβάλουν εκ νέου μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Βρισκόμαστε και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας και ζητώ από τους υγειονομικούς φορείς των κρατών να μελετήσουν το ενδεχόμενο νέας επιβολής περιοριστικών μέτρων, ακόμα και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «το μήνυμά μας υπήρξε σαφές: Κάντε τα πάντα. Τα εμβόλια κάνουν ακριβώς αυτό που υποσχέθηκαν: αποτρέπουν τη βαριά νόσο και κυρίως τον κίνδυνο θανάτου. Αναμφίβολα είναι το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε, μόνο όμως όταν συνδυάζεται με κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας».
Ο δρ Κλούγκε, επίσης, εξέφρασε ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση λοιμώξεων και θανάτων στους πιο ηλικιωμένους. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα, ενώ το 75% των θανάτων αφορά άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΠΟΥ, η καθολική χρήση μάσκας στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία μπορεί, τους επόμενους μήνες, να σώσει 188.000 ανθρώπους.
Σε μια άλλη εξέλιξη, o Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εμφανίζεται έτοιμος να συστήσει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το πρώτο αντιιικό χάπι κατά της COVID-19 για χρήση σε έκτακτες περιπτώσεις, μετά τη βρετανική Αρχή Ελέγχου Φαρμάκων και Υγειονομικού Υλικού (MHRA) που έδωσε χθες το πράσινο φως στο σκεύασμα της φαρμακοβιομηχανίας Merck. Σύμφωνα με βρετανικές μελέτες, η μολνοπιραβίρη, όπως ονομάζεται η δραστική του ουσία, είναι ασφαλής και αποτελεσματική για αποτροπή νοσηλείας και θανάτου, εφόσον χορηγηθεί σε άτομα με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσου. O Βρετανός υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζάβιντ, χαρακτήρισε ιστορική τη χθεσινή ημέρα έγκρισης του χαπιού, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να αλλάξει τους «κανόνες του παιχνιδιού», ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους (όπως είναι οι άνω των 60 ετών, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί και οι καρδιοπαθείς) και τους ανοσοκατεσταλμένους.
Τέλος, ενόψει των Χριστουγέννων, οι παραδοσιακοί Ιταλοί τεχνίτες που δημιουργούν τις περίφημες ναπολιτάνικες φάτνες θα αναπαραστήσουν φέτος τους Τρεις Μάγους κατά τρόπο που να συμβαδίζει με την καθημερινότητα. Αντί να κρατούν μόνο «χρυσό, λίβανο και σμύρνα», θα έχουν ανά χείρας και από ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού.