Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Δυο χρόνια μετά τον εφιάλτη του κορωνοϊού που χτύπησε με μανία τον πλανήτη τα νέα είναι ευχάριστα

Η πανδημία του κορωνοϊού που ταλαιπωρεί τον πλανήτη τα τελευταία 2 χρόνια φαίνεται πως τελειώνει.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η ΕΕ θα κάνει το πρώτο βήμα για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας  που στοχεύει στην απόσυρση των γενικευμένων περιοριστικών μέτρων τα οποία είχαν επιβληθεί μέχρι τώρα για να σταματήσει η COVID-19. Η επιβολή μέτρων, όπως η απαίτηση αρνητικού τεστ ή η καραντίνα, δεν θα εξαρτώνται πλέον από τη γεωγραφική καταγωγή του ταξιδιώτη, αλλά από το προσωπικό πιστοποιητικό του COVID. Άτομα που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν ξεπεράσει τη νόσο ή έχουν αρνητικό τεστ ,θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι αυτή η αλλαγή συνάδει με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η τρέχουσα παραλλαγή του ιού. Παρά την ταχεία κλιμάκωση των λοιμώξεων, ο αριθμός των νοσηλειών παρέμεινε σχετικά υπό έλεγχο, τουλάχιστον σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Η αλλαγή επικυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε διπλωματικό επίπεδο από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. Ο χάρτης αθροιστικών περιστατικών για 14 ημέρες, που εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και ο οποίος καθόριζε μέχρι τώρα τις δυνατότητες μετακίνησης σε κάθε περιοχή, θα συνεχίσει να ενημερώνεται εβδομαδιαία, αλλά θα έχει απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε προς την εφαρμογή εξατομικευμένων περιορισμών, οι οποίοι θα περιορίσουν ή θα εξαρτήσουν την μετακίνηση κάθε ατόμου, με βάση τη δική του κατάσταση υγείας. Οι αλλαγές δείχνουν ότι θα εφαρμοστεί αυτό που ονομάστηκε «διαχείριση της γρίπης» και στην περίπτωση της πανδημίας, δηλαδή με βάση κριτήρια παρόμοια με εκείνα των επιδημιών γρίπης.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδη, προειδοποιεί ωστόσο για την ανάγκη να διατηρηθεί η προσοχή. «Είναι ακόμα ένας επικίνδυνος ιός», τόνισε σε συνέντευξή του στην ισπανική EL PAÍS . Και πρόσθεσε ότι «ο μεγάλος καταρράκτης λοιμώξεων που προκαλεί η Όμικρον αρκεί για να κατακλύσει πολλά συστήματα υγείας», όπως δείχνει η αύξηση των νοσηλειών, για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: instanews