Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Δύο νομοσχέδια τον Σεπτέμβριο για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και επενδύσεις

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει πλέον το νομοσχέδιο που θα επεκτείνει και θα συμπληρώνει τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων περιλαμβάνοντας μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα για νέες επιχειρήσεις και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 

Μια κομβική αλλαγή σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο κινήτρων, που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, αφορά την επέκταση των κινήτρων στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Σε ότι αφορά τα νέα κίνητρα του νόμου, αυτά αφορούν:

1. Φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση από τα 300.000 στα 900.000 ευρώ του ορίου των επενδύσεων για τις οποίες ισχύει η έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα, όταν αυτές πραγματοποιούνται από angel investors και οποιονδήποτε επενδύει σε ελληνικά start up με βάση το μητρώο του Elevate Greece.

2. Φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και αυξημένες αποσβέσεις, διπλάσιες από σήμερα, των δαπανών εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά. Ισχυρά κίνητρα θα προβλέπονται και για τους επενδυτές που θα συμμετέχουν στις δημόσιες εγγραφές των επιχειρήσεων αυτών κατά την εισαγωγή τους στην Εναλλακτική Αγορά.

3. Πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

4. Παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας. Καθοριστικός εδώ θα είναι ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

5. Μείωση του κόστους εισαγωγής μέσω και της ελαστικοποίησης των σημερινών αυστηρών προϋποθέσεων που επιβάλλουν τη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου για όσες εταιρείες εισάγονται στην Εναλλακτική Αγορά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr