Κυριακή
28
Απρίλιος
TOP

Ε.Ε.: Νέο «κύμα» ακρίβειας θα φέρει το ολοένα και υψηλότερο κόστος ζάχαρης

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ενδέχεται να χρειαστεί σύντομα να πληρώσουν ακόμη περισσότερα για γλυκές λιχουδιές, καθώς οι καλοκαιρινοί καύσωνες ανεβάζουν την τιμή της ζάχαρης.

Οι αγοραστές και οι παραγωγοί ζάχαρης διαπραγματεύονται επί του παρόντος συμβόλαια για την περίοδο συγκομιδής 2023-24, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο. Οι τιμές που αναφέρονται είναι πάνω από 1.000 ευρώ ο τόνος, σύμφωνα με πηγές – υπερδιπλάσιες από ό,τι ήταν στα μέσα του περασμένου έτους. Αυτό αναμένεται να αυξήσει το κόστος στο διάδρομο των σούπερ μάρκετ με τα σνακ.

Η πτώση της παραγωγής ζάχαρης που σχετίζεται με την ξηρασία του περασμένου έτους προσφέρει μια ματιά στο τι θα μπορούσε να εκτυλιχθεί εάν συνέβαινε το ίδιο ξανά. Η παραγωγή ζάχαρης για την τρέχουσα σεζόν 2022-23 μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη, και στους 14,6 εκατομμύρια τόνους ήταν ένα εκατομμύριο τόνοι κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις της Ε.Ε.. Ενώ οι μεγάλες εταιρείες -και με τη σειρά τους οι καταναλωτές- προστατεύτηκαν από μεγάλες αυξήσεις τιμών χάρη στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, οι τιμές στην αγορά spot έχουν αυξηθεί κατά 58% από τον περασμένο Οκτώβριο, συμπιέζοντας τα μικρότερα και μεσαία ζαχαροπλαστεία.

Ήδη, τα προειδοποιητικά σημάδια βρίθουν: η βροχή καθυστέρησε τις καλλιέργειες του τρέχοντος έτους κατά περίπου ένα μήνα και η άνοδος της θερμοκρασίας έκτοτε αύξησε τον κίνδυνο τόσο της ξηρασίας όσο και των παρασίτων να εξαπλωθούν ταχύτερα και να καταστρέψει τις μικρές καλλιέργειες ζαχαρότευτλων.

Οι παραγωγοί έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια συγκρατημένη προσέγγιση στην τιμολόγηση, δήλωσε ο John Stansfield, ανώτερος αναλυτής ζάχαρης στο DNEXT Intelligence. «Κρίσιμο, είναι αυτό που συμβαίνει τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες: έχουμε βροχή ή έχουμε απλώς συνθήκες ξηρασίας;»

Με τις προμήθειες ήδη περιορισμένες και την απειλή της ξηρασίας που διαφαίνεται, η γερμανική Suedzucker και η γαλλική Tereos είναι μεταξύ εκείνων που αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές. Και φέτος, με τις νέες συμβάσεις που υπογράφονται σε επίπεδα ρεκόρ όσον αφορά στις τιμές, το επιπλέον κόστος δεν θα είναι εύκολο να αποφευχθεί. Η Kona Haque, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην ED&F Man, είπε ότι ορισμένες εταιρείες θα πρέπει να μεταφέρουν το βάρος στους καταναλωτές.

Οι κίνδυνοι από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μειώνουν την απόδοση της σοδειάς ζαχαρότευτλων για την περίοδο 2023-24

Source: European Commission

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων ζάχαρης, τα οποία συρρικνώθηκαν πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί. Η Ε.Ε. έχει προβλέψει ότι η παραγωγή θα μπορούσε να φτάσει τους 15,5 εκατομμύρια τόνους αυτή τη σεζόν, με την απότομη αύξηση της καλλιεργήσιμης έκτασης των ζαχαρότευτλων της Πολωνίας να αντισταθμίζει τη μείωση στη Γαλλία.

Δεν συμφωνούν όλοι. Οι αναλυτές έχουν εκφράσει επίσης ανησυχία για τον κίτρινο ιό, μια ασθένεια που μπορεί να εξαφανίσει τις καλλιέργειες ζαχαρότευτλων. Μετά τους περιορισμούς της Γαλλίας στα νεονικοτινοειδή – ένα είδος φυτοφαρμάκου που προστατεύει από τον κίτρινο ιό – οι ειδικοί της Green Pool Commodity Specialists εκτιμούν ότι η παραγωγή ζάχαρης στην Ευρώπη θα μπορούσε να πέσει κάτω από την εκτίμηση της Ε.Ε. στους 14,8 εκατομμύρια τόνους.

Η αστάθεια αυτή δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Η ζάχαρη στον κόσμο προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο – που καλλιεργείται σε τροπικά κλίματα – και τα παντζάρια, τα οποία ευδοκιμούν σε παραδοσιακά ψυχρότερες περιοχές βορειότερα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα βλάπτουν και τις δύο κατηγορίες, με το Ελ Νίνιο να απειλεί να περιορίσει τη συγκομιδή ζαχαροκάλαμου στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική και με την άνοδο της θερμοκρασίας να καθιστά την Ευρώπη λιγότερο φιλόξενη για τα παντζάρια.

πηγη moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg