Κυριακή
3
Μάρτιος
TOP

Εφορία: Οι 5 +1 προθεσμίες που λήγουν στον τέλος Αυγούστου

Βαρύ φορτίο φόρων φέρνει ο Αύγουστος για όλους τους φορολογούμενους, ειδικά όμως για όσους δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις και θα κληθούν να πληρώσουν διπλή δόση στο τέλος του μήνα. Μέσα σε επόμενες εννιά ημέρες, όσοι δεν το έχουν κάνει, θα πρέπει να υποβάλλουν τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet και να ξεκινήσουν να πληρώνουν την εφορία. Στο τέλος του Αυγούστου λήγει και η προθεσμία για την επόμενη δόση του ΕΝΦΙΑ και για όσους ρυθμίζουν χρέη προς την εφορία ή και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εις τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να υποβληθούν οι λήξεις για μισθωτήρια ακινήτων που στην περσινή χρονιά.

Ειδικότερα:

1. Υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως 31/08/2023 και ώρα 15:00 (τα μέλη εταιρειών ΟΕ – ΕΕ έως 15/09/2023). Οι δηλώσεις που έχουν ανεβεί στο Taxis ανέρχονται σε 6,015 εκατ. σε σύνολο 6,5 εκατ. που υποβλήθηκαν πέρυσι. Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι πλήρωσαν εφάπαξ το φόρο έως το τέλος Ιουλίου είχαν έκπτωση 3%. Ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί με την πάγια ρύθμιση η οποία προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.

2. Πληρωμή φόρου εισοδήματος. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο τέλος του μηνός και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (Αυγούστου και Ιουλίου) και χωρίς την έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση καθώς ίσχυε μόνο για τους φορολογούμενους που πλήρωσαν σε μια δόση το συνολικό ποσό του φόρου έως τις 31 Ιουλίου 2023. Για όσους υπέβαλαν δήλωση έως 31/07/2023 τρέχει η πληρωμή της 2η δόσης φόρου εισοδήματος.

3. Πληρωμή 4η δόση ΕΝΦΙΑ: Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να γίνει η πληρωμή της 4ης από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2023. Αθροιστικά, από τον ΕΝΦΙΑ το κράτος περιμένει να βάλει στο ταμείο ποσό συνολικού ύψους 2,26 δις. ευρώ.

4. Πληρωμή δόσεων από ρυθμίσεις σε Δ.Ο.Υ. και ασφαλιστικά ταμεία.

5. Λύσεις μισθωτηρίων που έληξαν πριν τις 31/12/2022: Μέχρι τέλος Αυγούστου μπορεί να κατατεθούν στην εφορία τυχόν αλλαγές στα ενεργά μισθωτήρια συμβόλαια. Επίσης, μέχρι την ίδια προθεσμία μπορεί να οι λήξεις που έγιναν μέχρι 31/12/2022 και δεν έχουν δηλωθεί από εκμισθωτές ακινήτων, προκειμένου να αποφευχθούν άδικες επιβαρύνσεις και πρόστιμα.

Έξαλλου μέχρι τις 28 Αυγούστου θα δέχεται ενστάσεις σχετικά με την «τήρηση του κριτηρίου αύξησης της πλήρους απασχόλησης για την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος». Δηλαδή οι επιχειρήσεις που έκαναν προσλήψεις στο τελευταίο τετράμηνο του 2022, αλλά δεν είδαν στα εκκαθαριστικά τους την απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος μπορούν να διεκδικήσουν την μείωση φόρου που δεν τους αναγνωρίστηκε αν και τη δικαιούνται, μπορούν και πάλι.

Δικαίωμα να απαλλαγούν φέτος από το τέλος επιτηδεύματος των 400-1.000 ευρώ έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίες έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης από 1.9.2022 και μετά κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Περίπου 66.000 επιχειρήσεις ενημερώθηκαν ήδη ότι δικαιούνται την έκπτωση. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, είτε από λάθος είτε επειδή οι προσλήψεις δηλώθηκαν χειρόγραφα αντί ηλεκτρονικά κλπ και έτσι πολλοί την έχασαν.

πηγη: protothema.gr