Κυριακή
10
Δεκέμβριος
TOP

Εφορία: Οι 6 υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα

Εκπνέουν στο τέλος του μήνα μια σειρά από εκκρεμότητες τις οποίες θα πρέπει να τακτοποιήσουν οι υπόχρεοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά και νομικά πρόσωπα, και οφειλέτες του Δημοσίου. Διαφορετικά, θα επιβληθούν πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και κατασχέσεις κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα, μέχρι τη Δευτέρα, θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος από όσους έχουν υποβάλλει δήλωση και όσους θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο κερδίζοντας έκπτωση 3%, να υποβληθούν τα μισθωτήρια που έληξαν το προηγούμενο έτος, καθώς και οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9. Επίσης, είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους επιθυμούν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας, και 120 δόσεων του 2019.

Ειδικότερα:

1. Δήλωση μισθωτηρίων: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τις μισθώσεις ακινήτων που έληξαν μέχρι το τέλος του 2022. Όπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. “Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας”, έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει. Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς την ηγεσία τους Κωστή Χατζηδάκη, Χάρη Θεοχάρη και Γιώργο Πιτσιλή ζητά παράταση της προθεσμίας έως 31 Δεκεμβρίου 2023.

2. Τροποποιητική Ε9: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν τελευταία ευκαιρία να τα διορθώσουν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9. Μετά την υποβολή της δήλωσης, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

3. Ρυθμίσεις Οφειλών: Η ευκαιρία που έχει δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε χιλιάδες οφειλέτες της Εφορίας για να εντάξουν τις οφειλές τους στις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων εκπνέει στις 31 Ιουλίου 2023. Την 1η Αυγούστου οι πλατφόρμες των ρυθμίσεων θα κλείσουν καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει το οικονομικό επιτελείο δεν θα δοθεί καμία παράταση στην υποβολή αιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες που θα έχουν γυρίσει την πλάτη στις ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, ενοικίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Όσοι μάλιστα έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας θα δουν το όνομά τους στις λίστες που θα δημοσιεύσει η ΑΑΔΕ στο ιστότοπό της στις 4 Αυγούστου.

4. Φόρος εισοδήματος: Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 έχουν τη δυνατότητα μέχρι τη Δευτέρα είτε να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό κερδίζοντας έκπτωση 3%. Την έκπτωση θα απολαύσουν και όσοι εξοφλήσουν το “ραβασάκι” με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις. Σημειώνεται ότι με την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μαζί με τη δεύτερη στο τέλος Αυγούστου.

5. ΕΝΦΙΑ: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν μέχρι τη Δευτέρα την τρίτη δόση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ.

6. Ειδικός Φόρος Ακινήτων: Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία και για την υποβολή της δήλωσης Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ). Ο φόρος αυτός, επιβάλλεται με συντελεστή 15% στην αντικειμενική αξία των ακινήτων σε επιχειρήσεις και νομικές οντότητες (υπεράκτια ή εξωχώρια εταιρεία (offshore κ.λπ.) αλλά και κάθε μορφής εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν μεταξύ άλλων ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.

Πηγή: capital