Δευτέρα
27
Μάρτιος
TOP

Εφορία: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν μέχρι τα τέλη του έτους

Προθεσμία 22 ημερών έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να κλείσουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία. Μισθωτοί και συνταξιούχοι που το 2021 έλαβαν αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, όσοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με γονικές παροχές, κληρονόμοι φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021, καθώς και όσοι έλαβαν μήνυμα από την εφορία για αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις και να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί.

Παράλληλα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, αλλά και ο ΕΝΦΙΑ. Επίσης οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να το πράξουν, διαφορετικά θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν το σύνολο του τιμήματος.

Ειδικότερα έως τις 31 Δεκεμβρίου οι υποχρεώσεις που πρέπει να κλείσουν είναι οι εξής:

1. Αναδρομικά αποδοχών – συντάξεων. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.kathimerini.gr πατώντας εδώ