Ιδιαίτερα θερμή και εγκάρδια ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε η ελληνική παροικία στη Μελβούρνη της Αυστραλίας στην αντιπροσωπία της Καλαμάτας με επικεφαλής τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Πέρα από την ονοματοδοσία δρόμου που πλέον φέρει το όνομα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ξεχωριστές ήταν και οι επαφές του δημάρχου και οι επικείμενες συνεργασίες σε πολλά επίπεδα.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Παπαφλέσσας» Σταύρος Γκότσης και οι Καλαματιανοί γλύπτες, Κώστας Δούσης και Παναγιώτης Βασιλάκης οι οποίοι εργάζονται για την τοποθέτηση ενός αντιγράφου της Δυτικής Ζωφόρου του Παρθενώνα στην πρόσοψη του κτιρίου της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης, ήταν οι άνθρωποι που πρώτοι υποδέχθηκαν την μεσσηνιακή αντιπροσωπεία δίνοντας πρώτοι το στίγμα για το πόσο σημαντική είναι αυτή η επίσκεψη για την ελληνική ομογένεια. Κάθε συνάντηση, κάθε επαφή είχε φιλόξενο χαρακτήρα και φυσικά η τη σκέψη όλων είναι στην Ελλάδα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για την εκδήλωση της πρώτης ημέρας μετέβησαν στην Μελβούρνη, αντιπροσωπείες Μεσσηνίων και Καλαματιανών από την Αδελαΐδα και το Σίδνεϋ. Την Καλαματιανή αποστολή συνάντησε και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας παρέστει στις εκδηλώσεις της ομογένειας για τον εορτασμό της ημέρας του «Όχι» και στην τελετή εγκαινίων του νέου Μνημείου Πεσόντων Αγωνιστών για την Ελευθερία, στην Αδελαΐδα.
ΝΈΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟ KALAMATA PLACE
Στο επίκεντρο της επίσκεψης βεβαίως η γιορτή των εγκαινίων για το νέο ελληνικό ορόσημο της πόλης το Kalamata Place, την οποία διοργάνωσε η Παμμεσσηνιακή Αδελφότητα «Παπαφλέσσας». «Η τελετή των εγκαινίων του δρόμου της Μελβούρνης που είναι αφιερωμένος στην Καλαμάτα μας, το Kalamata Place, η τελετή Μνήμης για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου στο αυστραλοελληνικό μνημείο και η παρουσία στη σπουδαία γιορτή των ομογενών μας, Αntipodes Festival κυριάρχησαν στη δεύτερη μου ημέρα στη Μελβούρνη. Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη. Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες της Αυστραλίας για την αγάπη τους προς την Καλαμάτα και την Ελλάδα. Αγάπη που αποδεικνύουν με πράξεις!» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Θανάσης Βασιλόπουλος.
Ο εν λόγω δρόμος αποτελεί νέο ελληνικό ορόσημο της πόλης και υπενθυμίζεται ότι η επίσημη πρόταση για την ονοματοδοσία είχε υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Darebin πέρυσι από την αδελφότητα «Παπαφλέσσας», του οποίου οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή και στόχος ήταν να αναγνωριστεί η συμβολή της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή.
Ο μικρός δρόμος Kalamata Place βρίσκεται στο βόρειο προάστιο Thornbury και θα λάβει το όνομα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με την ομόφωνη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου Darebin.
Η ελληνική αντιπροσωπεία παρευρέθηκε και στο Antipodes Festival, από το βήμα του οποίου ο δήμαρχος έστειλε ενωτικό μήνυμα προς τους Έλληνες όλου του κόσμου συγχαίροντας τους ομογενείς για την αγάπη και το άσβεστο ενδιαφέρον που διατηρούν για την πατρίδα κάνοντας λόγο για μια Ελλάδα «πιο ανθρώπινη και πιο δημιουργική». «Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Antipodes Festival, μίας σπουδαίας γιορτής που διοργανώνουν οι ομογενείς μας στη Μελβούρνη. Είναι συγκλονιστικό ότι για να διεξαχθεί, κλείνει το κέντρο της πόλης. Αυτό δείχνει πόσο αναγνωρίζουν οι Αυστραλοί τη συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη του τόπου τους!» σχολίασε μέσω του διαδικτύου.
Ένα φεστιβάλ όπου το ελληνικό στοιχείο είναι κυρίαρχο. Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, αναφορές σε γεγονότα και κάθετί που να θυμίζει Ελλάδα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.