Κυριακή
3
Δεκέμβριος
TOP

Είδη πολυτελείας η πίτσα και ο κόκορας κρασάτος

H πληθωριστική λαίλαπα στην Ευρώπη μπορεί να δείχνει σημάδια κάμψης, αλλά η τιμή των υλικών για την παρασκευή παραδοσιακών πιάτων σε Γαλλία και Ιταλία δείχνει πως η κρίση του κόστους ζωής, εξακολουθεί να επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg που υπολογίζει πόσα πρέπει να ξοδέψουν οι γαλλικές οικογένειες για τα συστατικά που χρειάζονται ώστε να μαγειρέψουν έναν κόκορα κρασάτο, σημειώθηκε αύξηση 7,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το θετικό είναι ότι ο ρυθμός μειώνεται εδώ και πέντε συνεχόμενους μήνες. Το συνολικό κόστος του παραδοσιακού γαλλικού πιάτου μειώθηκε στα 19,3 ευρώ, με την υποχώρηση της τιμής του κόκορα, που είναι ο «πρωταγωνιστής» της συνταγής, να έχει συμβάλλει σημαντικά στην ελάφρυνση των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός των τροφίμων στη Γαλλία ήταν 11,2% ενώ ο δομικός πυρήνας επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο, στο 5,7%. Παράλληλα, ο ειδικός δείκτης τροφίμων του Bloomberg για την Ιταλία έδειξε πως οι πιέσεις καλά κρατούν. Η άνοδος των τιμών για τρόφιμα ήταν 10,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το «άλμα» άνω του 30% που σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ το κόστος για μια έτοιμη πίτσα αυξήθηκε κατά 6,5% τον περασμένο μήνα.

ΠΗΓΗ insider.gr