Δευτέρα
22
Απρίλιος
TOP

Ακριβαίνει διαρκώς η σοκολάτα – Υψηλές τιμές και το 2024

Κακά είναι τα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας, καθώς θα γίνεται όλο και πιο ακριβό να χορταίνουν τις λιγούρες τους.

Το κόστος των κόκκων κακάο εκτοξεύθηκε στη χονδρική στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και οι βιομηχανίες του κλάδου προβλέπουν ότι οι τιμές του βασικού συστατικού της σοκολάτας θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι το 2024. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η παραγωγή στη Δυτική Αφρική, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας συγκομιδής φασολιών, παραπαίει.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και μια ασθένεια των φυτών έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες εκεί, προκαλώντας ανησυχίες για τον εφοδιασμό. Η επεξεργασία των φασολιών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή των προϊόντων σε σοκολάτα, έχει επίσης υποχωρήσει σε όλο τον κόσμο. Τα εργοστάσια αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company UK.

Το γεγονός αυτό έκανε τα στελέχη των κορυφαίων κατασκευαστών Lindt & Spruengli AG και Hershey Co. να προβούν σε προειδοποιήσεις αυτή την εβδομάδα ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις τιμών.

«Είμαστε σαφώς σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Paul Joules, αναλυτής για την τιμή του κακάο στη Rabobank στο Λονδίνο. «Ενδέχεται να δούμε τις σοκολατοβιομηχανίες να παρασκευάζουν μικρότερες σοκολάτες και ενδεχομένως να ανεβάζουν κι άλλο τις τιμές».

Μάλιστα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για ένα τρίτο κατά σειρά κύμα έλλειψης εφοδιασμού φέτος και ενδεχομένως και το επόμενο έτος. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί να πλήξει περαιτέρω την παραγωγή, καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν τον ιό των διογκωμένων βλαστών, μια καταστροφική ασθένεια που μπορεί να καταστρέψει τα δέντρα μέσα σε λίγα χρόνια, και την ασθένεια των μαύρων λοβών, η οποία προκαλεί σήψη των φασολιών.

Τόσο η Lindt όσο και ένας άλλος ελβετικός κατασκευαστής σοκολάτας, η Barry Callebaut AG, σημείωσαν πτώση στον όγκο πωλήσεων λόγω των υψηλότερων τιμών.
«Για τις περισσότερες εταιρείες, ο αντίκτυπος των πολύ απότομων μελλοντικών αυξήσεων των τιμών του κακάο θα αρχίσει να υφίσταται μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2023″, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Lindt, Martin Hug, στους αναλυτές. Όσοι αισθάνονται πρόσθετη πίεση κόστους «θα αισθανθούν επομένως πιθανότατα την ανάγκη να προσαρμόσουν την τιμολόγηση».

πηγη moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg