Παρασκευή
3
Μάιος
TOP

Εισφορά αντί μείωσης σύνταξης σε συνταξιούχους που εργάζονται

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένουν την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την έκτακτη παροχή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, πιθανότατα στις 21 Δεκεμβρίου, αλλά και μια σειρά άλλων διατάξεων, όπως η κατάργηση του πέναλτι -30% της σύνταξης και η θέσπιση ενός μη ανταποδοτικού πόρου υπέρ ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.

Χιλιάδες είναι και οι συνταξιούχοι που περιμένουν τη διάταξη που ορίζει τον τρόπο διακανονισμού οφειλών έως και 30.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις, προκειμένου ο ασφαλισμένος να λάβει σύνταξη.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που αφορούν συνταξιούχους και ασφαλισμένους και κρίνονται από τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης ιδιαίτερα θετικές είναι:

Καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2024 η παρακράτηση του 30% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται και αντικαθίσταται από ειδική ποσοστιαία εισφορά επί του εισοδήματος από την εργασία. Η νέα κράτηση επιβάλλεται πέραν των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών από την εργασία, ενώ ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης των εργαζόμενων συνταξιούχων θα οδηγεί σε προσαύξηση της σύνταξης, έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου. Για τους συνταξιούχους που απασχολούνται ως μισθωτοί, η νέα κράτηση ορίζεται στο 10%, ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στο 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για τη χορήγηση επιδόματος προσωπικής διαφοράς.

Δικαίωμα σε σύνταξη αναμένεται να αποκτήσουν περίπου 15.000 ασφαλισμένοι με οφειλές προς τα Ταμεία έως 30.000 ευρώ, έναντι 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Θα λαμβάνουν το 40% της σύνταξής τους, ενώ το υπόλοιπο 60% θα αξιοποιείται για να μειωθεί το χρέος σε 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια η οφειλή θα διακανονίζεται σε έως 60 δόσεις, οι οποίες θα παρακρατούνται από τη σύνταξη και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το υπόλοιπο. Το όριο του χρέους για τους αγρότες, από 6.000 ευρώ, θα αυξηθεί στις 10.000 και θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εν δυνάμει συνταξιούχος να συναινέσει σε έλεγχο των καταθέσεών του, ώστε να μην υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ (ή τις 6.000 ευρώ για αγρότες). Ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του και επιπλέον να έχει καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

Πώς και σε ποιους θα δοθούν οι έκτακτες ενισχύσεις του Δεκεμβρίου
Πώς και σε ποιους θα δοθούν οι έκτακτες ενισχύσεις του Δεκεμβρίου

Το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς, που δίνεται για δεύτερη χρονιά, θεσμοθετείται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και εκτιμάται ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα καταφέρουν να το καταβάλουν, σε έκτακτη πληρωμή, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Δικαιούχοι ποσών από 100 έως 200 ευρώ είναι συνταξιούχοι στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 έως 1.600 ευρώ και κατά τον μήνα αυτό είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων μεγαλύτερο των 10 ευρώ.

Καθιερώνεται η 15ετία ως ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για την έκδοση επικουρικής σύνταξης από όλα τα ταμεία, και με διαδοχική ασφάλιση, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα έκδοσης των επικουρικών εντός 3 μηνών μετά την απονομή κύριας σύνταξης.

Αλλάζει ριζικά η λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τη ριζική αναμόρφωση της λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που θα μείνει ανοικτό για σχόλια και παρατηρήσεις όλων των ενδιαφερομένων, μέσω της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, και κατά συνέπεια ανοικτό και σε τροποποιήσεις, έως τις 6 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για τον πυρήνα του νομοσχεδίου, όπου θεσμοθετούνται όλες οι αλλαγές στην επαγγελματική ασφάλιση και στα Ταμεία Συμπληρωματικών Παροχών, με αιχμή τη φορολόγηση των παροχών, τη δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ΤΕΑ και τη μερική εξομοίωση των Ταμείων αυτών με τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια των ιδιωτικών εταιρειών. Σήμερα, στα ΤΕΑ είναι ασφαλισμένοι λίγο περισσότεροι από 60.000 εργαζόμενοι παρότι ο θεσμός λειτουργεί στη χώρα μας από το 2002. Σύμφωνα δε με τους εκπροσώπους τους, το υπό θεσμοθέτηση νέο πλαίσιο εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον των ΤΕΑ, τα οποία πλέον θα κληθούν να ανταγωνιστούν, και μάλιστα με μη ανταγωνιστικούς όρους, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Ειδικά για τη φορολόγηση, ορίζεται ότι για έως 5 έτη ασφάλισης, ο φόρος θα είναι 10% για επικούρηση (σύνταξη) και 20% για εφάπαξ, από 6-15 έτη ασφάλισης, 7,5% για περιοδική παροχή και 15% για εφάπαξ, από 16-25 έτη ασφάλισης, ορίζεται φόρος 5% για περιοδική παροχή και 10% για εφάπαξ κι από 26 έτη και άνω, 2,5% για περιοδική παροχή και 5% για εφάπαξ. Οι συντελεστές υπόκεινται σε προσαύξηση κατά 50% εάν πρόκειται για  είσπραξη από τον δικαιούχο ποσού πρόωρης εξαγοράς. Για όσους ασφαλιστούν μετά τα 55 έτη επιβάλλεται προσαύξηση 5% για κάθε έτος που υπολείπεται των πέντε ετών ασφάλισης. Αντίστοιχα, ορίζεται η φορολόγηση και για τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Ειδικά για τα ΤΕΑ δημιουργείται νέο καταστατικό, που θα διέπει τη δημιουργία των ΤΕΑ και θα καθορίζει τις βασικές παραμέτρους της λειτουργίας τους. Απαραίτητη προϋπόθεση έναρξης λειτουργίας είναι να υπάρχουν το λιγότερο 80 μέλη, ενώ η λειτουργία θα διακόπτεται εάν έχουν απομείνει λιγότερα από 50 μέλη σε κάποιο ΤΕΑ. Δίνεται το δικαίωμα δημιουργίας και πολυεργοδοτικών Ταμείων, που θα μπορούν να προέρχονται από συνεργασία επιχειρήσεων ή κλάδων.

Η παροχή θα χορηγείται υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας, ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑ. Μοναδική περίπτωση να χορηγείται η παροχή στο 55ο έτος ηλικίας, μετά 20 χρόνια ασφάλισης στο ΤΕΑ, είναι να τερματίζεται η εργασιακή σχέση χωρίς τη βούληση του εργαζομένου ή να εντάσσεται σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

πηγη:  kathimerini.gr