Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια του ιστορικού “ρεσάλτο” της Κορώνης

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το ιστορικό “Ρεσάλτο” στο κάστρο της Κορώνης. Εκδηλώσεις τιμής για τη θυσία των κατοίκων της περιοχής που την 13η Φεβρουαρίου 1824 έδειξαν τον δρόμο προς την Ελευθερία.

Οι εκδηλώσεις του διήμερου εορτασμού 10 και 11 Φεβρουαρίου περιελάμβαναν:

Έκθεση κειμηλίων της Ελληνικής Επανάστασης, από τη Συλλογή  του Σπύρου Κατσίρα, στην αίθουσα «ΤΑΡΣΟΥΛΗ» του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Κορώνη.

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορώνης.

Χορευτική παρουσίαση του μελοποιημένου μοιρολογιού που αφορά το “Ρεσάλτο” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορώνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χαρακοπιού.

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ρεσάλτο».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Δήμαρχου Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, πλήθος αιρετών, εκπροσώπων των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και ήρθαν σε πέρας με τη συμβολή των εξής συνδιοργανωτών:

Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης,

Μανιατάκειο Ίδρυμα,

Σύλλογος “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας και

Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε, ύστερα από την εξαιρετική συνεργασία του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης, του Δήμου Πύλου – Νέστορος και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Διαδραματίστηκε στο Κάστρο της Κορώνης την 13η Φεβρουαρίου του 1824  με σκοπό την διάδοση του ιστορικού γεγονότος.

Η παραγωγή και η σκηνοθεσία είναι της Θεοδώρας Δρακοπούλου με μουσική του Πάνου Κουραμπά και αφήγηση είναι του Παναγιώτη Δραγκιώτη.

Συμμετείχαν η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κολόκα, o Σύλλογος “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας και εθελοντές της περιοχής. Επίσης έγινε χορευτική παρουσίαση του μοιρολογιού που αφορά το “Ρεσάλτο” σε μελοποίηση του μουσικοσυνθέτη Αποστόλη Αρμάγο από τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Κορώνης, Βασιλιτσίου, Χρυσοκελλαριάς και Χαροκοπιού.